ZF 24

Sondaj CEC Bank: Aproape jumătate dintre studenţi vor fi sprijiniţi financiar de către familie pe timpul studiilor şi 1 din 4 studenti lucrează în timpul facultătii

Sondaj CEC Bank: Aproape jumătate dintre studenţi vor...

Autor: Roxana Rosu

29.09.2023, 10:13 87

Aproximativ jumătate dintre studenţi vor fi sprijiniţi financiar de către familie în anul universitar care începe în această toamnă, iar un sfert din studenti spun că vor lucra pe perioada studiilor, rezultă dintr-un sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro.

Astfel, aproximativ 43% dintre respondenţi spun că îşi vor sprijini copiii din punct de vedere financiar pe perioada studiilor universitare, în timp ce peste 30% spun că vor acoperi doar jumătate din cheltuieli, deoarece copiii beneficiază de bursă.

Pe de altă parte, 1 din 4 studenţi (peste 27%) vor lucra pe perioada studiilor, conform răspunsurilor date în cadrul sondajului. 

Dintre domeniile unde au ales să studieze, cei mai mulţi dintre studenţi sunt la Politehnică şi în domeniul economic (aproximativ 22% la fiecare dintre cele două domenii), opţiunile fiind urmate de medicină (circa 17%), drept (aproximativ 10%) şi facultăţi de limbi străine.  

Aproape jumătate dintre cei care parcurg studiile universitare vor locui la cămin pe timpul studiilor în timp ce aproximativ 29% vor sta cu chirie iar puţin peste 24% vor locui acasă. 

Conform sondajului, 4 din 5 studenţi au ales să înveţe la o facultate de stat în România (aproximativ 79%) în timp ce 14% au ales să urmeze o facultate particulară din ţară. Aproape 8% o să urmeze facultatea în străinătate (ţările cele mai vizate fiind Anglia, Olanda, Spania, etc.). 

Sondajul privind pregătirile pentru începerea anului şcolar studenţesc a fost realizat online de comparatorul financiar FinZoom, la cererea CEC Bank, pe un eşantion de circa 1.200 de respondenţi persoane fizice din toată ţara, reprezentativ pentru utilizatorii de internet.

Ca venituri lunare, 50% din total respondenţi câştigă sub 2.500 lei, 47,53% între 2.500 şi 5.000 de lei şi doar 2% peste 10.000 de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO