ZF 24

Sfârşitul crizei datoriilor de stat anunţat de Hollande va aduce începutul deprecierii euro

François Hollande, preşedintele Franţei: „Europa a devenit mai stabilă, dar acum trebuie orientată către creştere“. AFP/Mediafax Foto

François Hollande, preşedintele Franţei: „Europa a devenit mai stabilă, dar acum trebuie orientată către creştere“. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

10.06.2013, 19:52 1259

În pofida şomajului record din zona euro, a revenirii economice lente şi a redu­ce­rii activităţii din sectorul industrial, pre­şe­dintele Franţei François Hollande a decretat sfârşitul crizei datoriilor suverane. Analiştii de la Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Europa după valoarea activelor, aten­ţionează că ieşirea din criză va aduce depre­cierea monedei euro, în condiţiile în care investitorii europeni vor prinde curaj şi vor duce banii în alte regiuni.

„Trebuie să înţelegeţi că criza din zona euro s-a terminat. Europa a devenit mai sta­bilă, dar acum trebuie orientată către creş­tere. Cred că criza, departe de a slăbi zona euro, o va întări“, a spus Holland într-un dis­curs ţinut la Tokio. El a explicat că Europa are acum toate instrumentele stabilităţii şi soli­darităţii şi a amintit că guvernaţa eco­no­mică din zona euro s-a îmbunătăţit, că regiu­nea vrea să creeze o uniune bancară, că po­liticile bugetare pot fi coordonate mai bi­ne şi că în uniunea monetară se face sim­ţi­tă o formă de convergenţă, scrie The Guardian.

Analiştii de la Deutsche Bank Bilal Hafeez şi George Saravelos atrag atenţia că odată cu îmbunătăţirea perspectivelor zonei euro dispare şi aversiunea faţă de risc a investitorilor europeni.

„Marea poveste a ultimilor cinci ani nu a fost lipsa intrărilor de capital în zona euro, care au fost remarcabil de stabile, ci aver­siunea faţă de risc. Din această cauză zona euro a văzut repatrieri masive şi acu­mu­larea de active străine de peste 1.000 miliar­de de euro“, explică analiştii. Riscurile mai mici şi îmbunătăţirea graduală a afacerilor vor face ca fluxul să se inverseze, subliniază ei. Criza a provocat de mai multe ori depre­cie­rea monedei unice europene începând cu 2009, dar de fiecare dată euro şi-a revenit, scrie The Wall Street Journal. Spre exemplu, moneda a încheiat anul 2012, în raport cu dolarul, la acelaşi nivel de la care a început, la aproximativ 1,3 dolari pe unitate, în pofida şocului din vara care a dus cursul la 1,2 dolari pe unitate. Nici şocul provocat de tensiunile din Cipru în martie nu au zdruncinat prea tare moneda.

Analiştii de la Deutsche Bank explică rezistenţa prin faptul că, cu cât puseurile crizei sunt mai violente, cu atât investitorii europeni se baricadează mai solid pe pieţele de acasă, repatriindu-şi fondurile.

 

Merkel îndeamnă zona euro să urmeze Germania spre creştere

Statele din zona euro ar trebui să urmeze Germania pe calea austerităţii bugetare şi remodelării pieţelor muncii pentru a ajunge la creştere economică, a declarat cancelarul Angela Merkel, cel mai influent politician din Europa. Ea va încerca să câştige cel de-al treilea mandat de cancelar în alegerile din septembrie, scrie Bloomberg.

Merkel a lăudat în discursul săptămânal eforturile Germaniei de a ţine economia stabilă în vremuri de criză şi a subliniat că statele din zona euro trebuie să respecte reţeta disciplinei bugetare şi a îmbunătăţirii competitivităţii astfel încât economiile să revină la o creştere sustenabilă.

„Este în interesul Germaniei să facă tot posibilul ca reformele structurale şi disciplina bugetară să fie implementate în alte ţări“, a spus Merkel.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 11.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO