ZF 24

Serrousi: Industria textila nu-si va reveni pentru ca oamenii se indreapta spre produsele de baza

24.12.2008, 00:00 98

Joseph Serrousi, omul de afaceri sudanez care administreaza businessul J&R Enterprises, ce cuprinde productia si retailul de confectii, nu prevede nicio schimbare in bine pe piata productiei de textile anul viitor, criza continuand sa afecteze jucatorii din aceasta industrie.

"2009 va fi un an foarte dificil, pentru ca oamenii nu vor mai cumpara imbracaminte, ci se vor indrepta spre produsele de baza. Prioritatea vor fi alimentele. Pe piata textilelor cele mai mari schimbari se vor resimti din martie-aprilie", a declarat pentru ZF Serrousi, care anunta ca va incerca sa nu mai faca disponibilizari, in ciuda crizei cu care se confrunta, mai ales dupa pierderea unor clienti externi importanti. In prezent, numarul total al angajatilor lui Serrousi ajunge la 6.000 de oameni, dintre acestia 5.000 de persoane lucrand la Ikos Conf (Odorheiul Secuiesc), Norada (Odorheiul Secuiesc) si Serconf (Botosani), fabrici care au inregistrat in 2007 afaceri cumulate de peste 30 mil. de euro. In urma cu doi ani, fabricile companiei J&R Enterprises, la care se adaugau si unitatile de productie Serca (Calarasi) si TJR Industries (Tulcea), numarau aproximativ 8.000 de angajati.

Nici pe partea de retail, planurile de extindere nu se vor mai concretiza cel putin in prima parte a anului viitor, omul de afaceri sudanez ramanand doar cu cele patru magazine deschise sub brandul No.36 in Capitala.

2009 este vazut de jucatorii din industria textila al cincilea an consecutiv de cand piata merge pe un trend descrescator. Din 2005, aprecierea leului dupa semnarea contractelor a dus la scaderea productiei si la declinul profitului. In urma cu doi ani, produsele importate din Chia a facut concurenta neloiala produselor romanesti, in 2007, chiar daca a crescut piata interna, nu a reusit sa acopere pierderile la export, iar anul acesta incetinirea consumului si implicit scaderea cererii pentru textile a condus la o concentrare a pietei concretizata prin restructurari, disponibilizari sau chiar inchideri de fabrici.

La sfarsitul lunii iulie, in industria textila lucrau 312.500 de angajati, in timp ce la finele anului trecut activau aproape 342.000 de persoane in acest sector. Din totalul productiei de anul trecut, lohnul a reprezentat 58-60%.
Pentru anul viitor previziunile sunt sumbre. Producatorii vorbesc despre o scadere a productiei si a cifrei de afaceri de pana la 15%, scenariu ce ar putea fi completat de disponibilizarea a circa 40.000 de angajati.

Printre fabricile care au oprit deja activitatea se numara producatorul de camasi Comoconf, al carui client principal era Dolce&Gabbana si producatorul de articole vestimentare Gruppo Ibis, ambele din Roman, Oradinum din Oradea sau Teba Industries din Iasi, care a decis disponibilizarea colectiva in trei etape a 800 de angajati.

Cele mai importante companii producatoare raman Rosko Textil din Arad, Rifil Savinesti, Alison Hayes sau Yarnea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO