ZF 24

Separatismul prorus descris de Pravda: „Luptători antifascişti pentru libertate“

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe:  „Ipocrizia depăşeşte limitele“. El a cerut explicaţii cu privire la informaţii de presă potrivit cărora directorul CIA John Brennan ar fi efectuat o vizită secretă la Kiev înainte ca autorităţile ucrainene să anunţe o operaţiune de anvergură în estul ţării.

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe: „Ipocrizia depăşeşte limitele“. El a cerut explicaţii cu privire la informaţii de presă potrivit cărora directorul CIA John Brennan ar fi efectuat o vizită secretă la Kiev înainte ca autorităţile ucrainene să anunţe o operaţiune de anvergură în estul ţării.

Autor: Ioana Tudor

15.04.2014, 00:05 528

Rusia a acuzat puterile din Occident de „ipocrizie dincolo de limite“ deoarece cola­borează cu guvernul ucrainean nerecunoscut de Kremlin, în timp ce oficialii Statelor Unite au avertizat că Moscova a lansat atacuri cu informaţii false şi propagandă rusească şi că orchestrează acţiunile separatiste din estul ţării, pe când guvernul interimar de la Kiev a intervenit cu trupe speciale antitero în regiune pentru a-i opri pe „teroriştii înarmaţi“.

În Occidentul „sătul de războaie“ şi Rusia „mincinoasă şi instigatoare“, presa, partici­pantul indirect în acest conflict, prezintă evenimentele din Ucraina în nuanţe uneori total diferite.

Sub titlul „U.S. Sees Russia’s Hand in East Ukraine Unrest (SUA consideră că Rusia este implicată în tensiunile din estul Ucrainei), The Moscow Times scrie că Vestul „imploră“ Rusia să ajute la detensionarea situaţiei din estul Ucrainei după ce bărbaţi înarmaţi pro-ruşi au asediat clădiri guvernamentale în mai multe oraşe.
 

„Obama nu va mai putea însufleţi o naţiune cu pretexte false“

Pravda scrie pe prima pagină a ediţiei electronice de ieri că „poporul american este sătul de război, război şi iar război. Nicio altă ţară din lume în afara SUA nu a fost implicată constant în războaie de la terminarea celei de-a doua conflagraţii mondiale. În cele din urmă, americanii s-au săturat de crime nesfârşite şi trupuri neînsufleţite trimise acasă. Retorica sloganurilor înşelătoare şi sunetul tobelor de război nu mai pot însufleţi o ţară care a eşuat. Simţurile au fost atrofiate de minciuni şi crime neîntrerupte. Obama ar putea cel puţin să îşi dea seama că în problema Ucrainei  nu va mai putea însufleţi o naţiune cu pretexte false“.

Tot Pravda scrie că „doamnele de noapte din Europa de Est aşteaptă cu nerăbdare sosirea trupelor NATO“. Publicaţia rusă îl citează pe Aivars Lembergs, primarul oraşului leton Ventspils, care a comentat pe tema întăririi prezenţei Alianţei Nord-Atlantice în ţările baltice spunând că „pentru Ventspils această situaţie va fi avantajoasă. O mie de militari ai NATO vor veni aici, iar prosti­tua­tele vor invada oraşul. Cafenelele, restauran­tele şi prostituatele vor profita de această situaţie“. Publicaţia avertizează că Ucraina s-ar putea confrunta în curând cu un dezastru nuclear şi cu prăbuşirea industriei sale energetice. „Toate acestea s-ar putea întâmpla din cauza combustibilului american pe care oficialii ucraineni vor să îl folosească în centralele nucleare desconsiderând faptul că centralele nucleare, din Ucraina au fost construite să funcţioneze cu combustibil rusesc.

Într-o opinie semnată de Timothy Ban­croft-Hinchey publicată tot de Pravda, activiştii pro-ruşi sunt descrişi ca „luptători antifascişti pentru libertate“ şi comentează că „aberaţiile prezentate drept adevăr de majoritatea publicaţiilor din Vest, unde Rusia este cowboy-ul cu pălărie neagră, agresorul, iar Ucraina este o domniţă în primejdie pe care şeriful şi adjuncţii săi au promis să o salveze, este o bâlbâială a propagandei politice de cea mai joasă speţă“.

Tot Hinchey descrie Ucraina sub conducerea guvernului interimar de la Kiev drept „un monstru fără un strop de respect de sine“ şi „o târfă care nu îşi plăteşte facturile şi nu îşi respectă obligaţiile“.

 

Kievul încearcă să „discrediteze personalul militar al Rusiei“

Într-un articol intitulat „Kievul pregăteşte «instigări armate» pentru a discredita forţele pro-federale şi Rusia“, site-ul televiziunii ruseşti RT citează declaraţiile privind situaţia din Ucraina ale fostului ministru de interne ucrainean Vitali Zakarcenko, refugiat împreună cu preşedintele demis Viktor Ianukovici în oraşul rusesc Rostov-pe-Don.

„Potrivit informaţiilor pe care le avem, în regiunea de est a Ucrainei sunt plănuite instigări aproape de graniţă cu scopul de a discredita personalul militar al Federaţiei Ruse“, a spus Zakarcenko şi le-a cerut forţelor de securitate din Ucraina să nu se supună ordinelor venite de la Kiev pentru că astfel de acţiuni ar fi ilegale.

RT susţine afirmaţiile lui Zakarcenko citând şi alte surse din ministerul ucrainean de interne, care ar fi făcut declaraţii sub protecţia anonimatului.

„Autorităţile din Kiev pregătesc acţiuni de instigare de proporţii cu sopul de a discredita populaţia din regiunile Doneţk şi Lugansk care cere organizarea unui referendum şi federalizarea ţării“, potrivit surselor.

O altă sursă din minister ar fi afirmat că după terminarea atacului o echipă specială va aduna cartuşele de la gloanţele trase şi le va transfera la Kiev pentru ca autorităţile de acolo să folosească aceste „false“ probe împotriva „aşa-numiţilor“ provocatori din estul ţării, punând atacul pe seama lor.

Tot RT pune sub semnul îndoielii loialitatea faţă de noua administraţie. Astfel, la Doneţk ofiţerii fostei unităţi speciale a miliţiei ucrainene antirevoltă Berkut, unitate dizolvată de noul guvern de la Kiev, au refuzat să se supună ordinelor venite din capitală şi să-i ia cu asalt pe susţinătorii federalizării care au asediat oraşul Slaviansk din apropiere de Harkov. În schimb, ofiţerii Berkut s-au alăturat cetăţenilor din regiune, protejându-i. De asemenea, separatiştii din estul Ucrainei i-ar fi cerut şefului poliţiei regionale din Doneţk, Konstantin Pozhidaev, să demisioneze, iar acesta „a cedat apelului“ şi şi-a depus demisia, continuă publicaţia rusă, care arată cum opozanţii guvernului de la Kiev au preluat controlul mai multor secţii de poliţie din estul ţării. „Aproximativ 50 de protestatari înarmaţi au intrat în clădire şi au fost auzite câteva focuri de arme, însă martorii şi autorităţile spitaliceşti nu au raportat nici un rănit“, scrie RT.
 

„Vieţile oamenilor nevinovaţi din Ucraina sunt în pericol“

Presa din vest îi descrie pe protestatarii din estul Ucrainei prin sintagme precum „activişti proruşi“, „militanţi“, „bărbaţi înarmaţi“.

Publicaţia americană The Wall Street Journal scrie că „tensiunile din estul Ucrainei au escaladat, iar forţele proruse, „posibil spijinite de agenţi ruşi“, au preluat controlul asupra mai multor oraşe „ceea ce a determinat guvernul de la Kiev să-şi mobilizeze armata pentru a evita repetarea situaţiei din Crimeea“.

CNN o citează pe Samantha Power, ambasadorul Statelor Unite la ONU, care a acuzat Rusia că a diseminat informaţii false şi a provocat instabilitate. „Vieţile oamenilor nevinovaţi din Ucraina sunt în pericol iar noi suntem bombardaţi de informaţiile false şi propaganda rusească“, a avertizat Power, care a adăugat că „această instabilitate a fost orchestrată de Rusia“.

Într-un reportaj realizat în estul Ucrainei, jurnaliştii Associated Press arată că pentru a pătrunde în autoproclamata „Republică Doneţk“ nu este nevoie decât să treci de câţiva tineri cu măşti şi bâte, şi-ţi faci loc printr-un coridor format din saci cu nisip şi să intri într-o clădire cenuşie din inima oraşului ucrainean. Teritorul autonom nu este decât o clădire guvernamentală de şapte etaje, cu autonomie care se rezumă la o singură clădire, dar în care este concentrat resentimentul faţă de ceea ce este perceput ca naţionalism ucrainean şovin.

Ambasadorul Ucrainei la ONU Yuriy Sergeiev a promis că „nu va permite ca scenariul din Crimeea să se repete în estul Ucrainei“ şi că guvernul pregăteşte un plan anti-insurgenţă pentru a-i lovi pe „teroriştii înarmaţi“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO