ZF 24

Semnal de alarmă din partea Statelor Unite: China construieşte o serie de arme cibernetice ultraperformante menite să deturneze sateliţi inamici, potrivit unei scurgeri de informaţii deţinute de CIA

Semnal de alarmă din partea Statelor Unite: China...

Autor: Andrei Şerbănescu

21.04.2023, 15:18 160

China construieşte o serie de arme cibernetice sofisticate pentru a „prelua controlul" sateliţilor inamici, făcându-i inutilizabili în scopul transmiterii de date sau supravegherii pe timp de război, potrivit unui raport al serviciilor de informaţii americane, scrie Financial Times.

SUA apreciază efortul Chinei de a dezvolta tehnologiile cibernetice în cauză drept o parte esenţială a războiului informaţional în care Beijingul este angajat.

Documentul CIA, publicat în acest an şi analizat de Financial Times, reprezintă unul dintre zecile de documente care ar fi fost împărtăşite de un tânăr de 21 de ani din cadrul Gărzii Aeriene americane, în cadrul celor mai importante dezvăluiri ale serviciilor de informaţii americane din ultimul deceniu.

O capabilitate cibernetică de această natură ar depăşi cu mult tacticile folosite de Rusia în războiul cu Ucraina, unde echipele de război cibernetic au adoptat o tactică bazată pe forţă brută cu efecte reduse.

Atacurile Moscovei, dezvoltate pentru prima dată în anii 1980, încearcă să taie semnalele dintre sateliţii SpaceX aflaţi pe orbită şi terminalele de la sol prin difuzarea unor frecvenţe de bruiaj emise de un set de echipamente militare speciale, transporate pe camioane, cum ar fi Tirada-2.

Atacurile cibernetice mai ambiţioase ale Chinei au ca scop imitarea semnalelor pe care sateliţii inamici le primesc de la operatorii lor, fie preluându-i complet, fie dezafectându-i în momentele cruciale din timpul luptei.

Documentul clasificat al SUA a afirmat că această capacitate cibernetică ar permite Chinei „să preia controlul unui satelit, făcându-l ineficient în operaţiune de susţinere a comunicaţiilor, a armelor sau a sistemele de informaţii, supraveghere şi recunoaştere". SUA nu a dezvăluit niciodată dacă dispune de capacităţi similare.

Demonstrând cât de importante au devenit comunicaţiile prin satelit pe timp de război, un atac cibernetic al Rusiei a reuşit să incapaciteze mii de routere militare ucrainene de la Viasat, cu sediul în SUA, în orele dinaintea lansării invaziei din 24 februarie anul trecut. Un oficial ucrainean a descris atacul la momentul respectiv ca fiind o adevărată „catastrofă”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO