ZF 24

Semn bun: investitorii nu vând acţiuni din piaţă ca să subscrie în ofertă

Semn bun: investitorii nu vând acţiuni din piaţă ca...

Autor: Stefan Musgociu

10.09.2013, 21:09 683

Bursa de la Bucureşti a încheiat şedinţa în creştere uşoară, cu 0,4%, pentru prima dată în ultimele şase şedinţe, într-o piaţă unde lichiditatea abia a ajuns la 16 milioane lei, în condiţiile în care micii investitori au continuat să plaseze o parte din bani în oferta de la Nuclearelectrica.

Piaţa a fost şi marţi marcată de apatie, întrucât cei mai mulţi investitori păstrează banii pentru a participa la oferta publică iniţială lansată luni de Nuclearelectrica pentru listarea la Bursă sau au subscris deja. La închiderea pieţei principale tranşa micilor in­ves­titori era supr­a­sub­scrisă de peste două ori. Or­dinele de subscriere au ajuns la 90 milioane lei (20,1 milioane euro).

„Oferta de la Nu­clear­electrica eclipsează piaţa, astfel că în aceste zile nu putem vorbi mai nimic despre piaţă. Când ritmul de subscriere se va domoli, probabil că şi piaţa va înregistra un volum mai mare de tran­zacţionare, iar trendul va fi unul crescător. Volu­mele mici înregistrate în piaţă din momentul în care s-a anunţat înce­pe­rea IPO-ului arată inte­resul ridicat al investi­to­rilor de retail pentru această ofertă, banii lor orientându-se aproape numai spre majorarea de capital social la Nuclear­elec­trica. Totuşi, este îmbucurător că banii pentru această ofertă nu par să provină din piaţă (din vânzarea unor acţiuni la companii listate - n.r.), având în vedere volumele mici şi evoluţia po­zi­tivă a preţurilor“, a declarat Marcel Mur­goci, directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Estinvest.

Puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat operaţiuni de aproape 16 milioane lei (3,5 milioane euro). Luni, piaţa a atins cea mai mică lichiditate din ultimele 11 luni, de numai 4,7 milioane lei (1 milion de euro). În şedinţa de marţi transferuri de peste 100.000 de lei au fost înregistrate cu acţiunile emise de doar 10 din cele 81 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa de marţi în creştere cu 0,42%, iar in­di­cele BET-NG, al titlu­ri­lor companiilor din sec­to­rul energetic, a urcat cu 0,43%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,73%.

Titlurile Fondului Pro­prie­tatea şi acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 8 milioane lei şi, respectiv, de 4,7 mi­lioane lei. Rulajele celor două acţiuni includ şi câte un deal de 1,8 milioane lei în cazul FP şi de 1,4 mi­lioane lei la Banca Tran­sil­vania. Cotaţia titlurilor FP a urcat cu 0,81%, la 0,6815 lei, în timp ce acţiunile băncii au stagnat la 1,382 lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, pieţele vest-europene erau în creştere cu până la 1,9%. Pieţele au fost pe verde încă din primele minute de tranzacţionare de marţi, datorită datelor economice pozitive din China.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO