ZF 24

Şeful bancherilor austrieci: Sunt destul de optimist după prima reuniune anuală de la Basel

Şeful bancherilor austrieci: Sunt destul de optimist...

Autor: Razvan Voican

14.01.2014, 12:34 523
Perspectivele pentru Europa arată mult mai bine ca acum un an, iar încrederea în sistemul bancar european este deja în creştere, după cum arată preţurile acţiunilor mai multor bănci mari, afirmă Ewald Nowotny, guvernatorul băncii centrale a Austriei.
 
"Vin cu o imagine destul de optimistă de la Basel (unde tocmai a avut loc prima reuniune din acest an a guvernatorilor de bănci centrale la Banca Reglementelor Internaţionale, la care participă şi Mugur Isărescu). Primul mare test care ne aşteaptă ţine de pregătirea sistemului unic de supraveghere - primul pilon al proiectului uniunii bancare europene, care ar trebui să intre in funcţiune anul acesta", spune Nowotny.
 
Sistemul este deschis şi ţărilor din afara zonei euro cum este Romănia, şeful băncii centrale de la Viena spunând că aderarea ar fi o decizie justă pentru aceste ţări.
 
Ceilalţi doi piloni sunt mecanismul unic de rezolvare a băncilor intrate în derivă, pentru care s-au luat unele decizii politice importante, dar nu este gata, şi schema unică de garantare a depozitelor, pentru care încă nu există consens politic.
 
La reuniunea de la Basel a avut loc şi o recepţie de adio cu ocazia încheierii mandatului lui Ben Bernanke la conducerea Fed.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO