ZF 24

Şefii Silicon Valley şi Signature ţin cu dinţii de bani: Greg Becker, Scott Shay şi Eric Howell refuză să returneze salariile de milioane de dolari pe care le-au primit înainte de prăbuşirea celor două bănci americane

Şefii Silicon Valley şi Signature ţin cu dinţii de...

Autor: Andrei Şerbănescu

17.05.2023, 14:24 343

Directorii de top de la Silicon Valley Bank şi Signature Bank au refuzat să garanteze restituirea voluntară a milioanelor de dolari pe care le-au primit înainte ca prăbuşirea băncilor lor să declanşeze o criză bancară regională în SUA, raportează Financial Times.

În primele lor apariţii publice de la închiderea din martie a celor doi creditori, fostul director general al SVB, Greg Becker, alături de foştii directori executivi ai Signature, Scott Shay şi Eric Howell, au fost interogaţi de membrii comisiei bancare din Senat cu privire la rolul lor în recentele falimente.

Legislatorii, printre care Elizabeth Warren, senatorul democrat din Massachusetts, i-au întrebat în repetate rânduri pe Becker şi Shay dacă vor să returneze salariul lor către Federal Deposit Insurance Corporation, care a suportat pierderi de miliarde de dolari în urma prăbuşirii celor două bănci.

Becker, care a câştigat aproape 10 milioane de dolari în 2022, nu s-a angajat să returneze niciun ban, dar a declarat că va „coopera cu autorităţile de reglementare în procesul de examinare a acestui domeniu specific". Shay, care a fost plătit cu 6 milioane de dolari anul trecut, a declarat că „nu intenţionează să coopereze în vreun fel".

Becker a fost interogat şi de Chris Van Hollen, un senator democrat din Maryland, în legătură cu un raport potrivit căruia salariile directorilor executivi de la SVB au crescut vertiginos după ce banca a început să cumpere active mai riscante expuse la creşterea ratelor dobânzii.

Becker şi Shay au susţinut că au avut onoarea să conducă doi creditori bine gestionaţi, ale căror falimente au fost rezultatul unei confluenţe de evenimente, inclusiv creşterile agresive ale dobânzilor de către Rezerva Federală, prăbuşirea Silvergate în aceeaşi săptămână din martie, precum şi retragerile bancare exacerbate de social media.

În mărturia publicată luni, înainte de audiere, Becker a dat vina pentru prăbuşirea SVB pe o scădere „fără precedent" a depozitelor alimentată de „o serie de zvonuri şi concepţii greşite".

Senatorii au convocat audierea pentru a examina falimentele SVB şi Signature de la începutul lunii martie, care au zdruncinat încrederea în creditorii regionali din SUA şi au dus la prăbuşirea First Republic luna trecută. O audiere separată în cadrul Camerei a abordat supravegherea autorităţilor de reglementare bancară din SUA.

Cauza principală a falimentului SVB, cu sediul în California, a fost decizia de a investi o serie de depozite provenite de la companii de tehnologie şi firme de capital de risc într-un portofoliu de titluri de valoare format în principal din obligaţiuni americane cu scadenţă lungă şi obligaţiuni ipotecare. Aceste investiţii şi-au pierdut din valoare atunci când Fed a început să majoreze ratele dobânzilor anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO