ZF 24

Şcoală anti-rachetă construită de Israel lângă Fâşia Gaza

Şcoală anti-rachetă construită de Israel lângă...

Autor: Andrei Cîrchelan

01.09.2012, 09:37 523

Copiii care învaţă în şcoli de lângă Fâşia Gaza sunt acum în siguranţă după ce autorităţile din Israel au construit prima şcoală fortificată, Liceul "Shaar Hanegev", o clădire care poate rezista unui atac cu rachete, potrivit Associated Press.

Zilele de şcoală ale copiilor israelieni de lângă Fâşia Gaza erau până nu demult întrerupte constant de tiruri cu rachete lansate de militanţii din Gaza. La fiecare atac, copiii întrerupeau orele ca să fugă spre adăposturile anti-rachetă.

Noua clădire, un proiect de 27,5 milioane dolari, este dotată cu ziduri din beton, ferestre ranforsate şi un plan arhitectural unic, totul fiind proiectat astfel încât să absoarbă sau să respingă forţa unui atac cu rachetă. Panouri amplasate pe pereţi le indică celor 1.200 de elevi ca, în caz de atac, să rămână la locurile lor.

"Acum putem, în sfârşit, să predăm fără să ne preocupăm constant cu ce avem de făcut în caz de atac cu rachete. Putem să ne concentrăm pe studiu. Era o vreme când nu apucam nici să ne salutăm dimineaţa că trebuia să începem procedurile de fugă spre adăpost", spune Zohar Nir-Levi, directorul liceului din complexul educaţioanl, citat de AP.

În cei 12 ani de când au început atacurile cu rachetă, oamenii din Sderot, o localitate la mai puţin de 2 kilometri faţă de frontiera cu Gaza, spun că viaţa a devenit insuportabilă. Sute de oameni au fost răniţi, opt au murit, şi aproape toţi cei 2.400 de localnici au fost traumatizaţi de sunetul constant de sirene şi explozii.

Potrivit armatei israeliene, de la începutul anului şi până în prezent s-au tras aproximativ 440 de rachete dinspre Gaza.

Noua şcoală a fost o decizie strategică luată de autorităţi în faţa unei probleme vechi de 12 ani. Proiectarea şcolii a durat doi ani, iar construcţia încă doi. Fiecare clasă are propria clădire, colorată diferit faţă de clădirile celorlalte clase. Curtea şcolii conţine adăposturi în care elevii au timp să ajungă în cele 15 secunde de la pornirea sirenelor până la impactul primei rachete. Laboratorul de ştiinţă şi atelierul auto sunt şi ele fortificate. Chiar şi unghiurile clădirilor sunt concepute astfel încât să respingă proiectilele.

La inaugurarea şcolii a participat şi preşedintele israelian Shimon Peres, care a felicitat copiii pentru curajul pe care îl arată în faţa situaţiei cu care se confruntă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO