ZF 24

Scandal in Guvern din cauza unui portal european. Boc le inchide microfonul ministrilor Borbely si Sandu

20.01.2010, 19:30 35

Premierul Emil Boc a fost nevoit sa le inchida microfoaneleministrilor mediului si comunicatiilor, Laszlo Borbely si GabrielSandu, care se angajasera intr-o discutie tensionata, incontradictoriu in sedinta de guvern - din cauza unei ordonante prinemiterea careia Romania ar evita in ultima clipa sanctiuni de laComisia Europeana.

In sedinta de miercuri, Guvernul a discutat ordonanta carereglementeaza modalitatea de instituire a Infrastructurii pentruInformatii Spatiale in Romania, sistem care face parte dininfrastructura pentru informatii spatiale in ComunitateaEuropeana.

Portalul urmeaza sa combine mai multe tipuri de informatii -privind mediul. relieful sau sanatatea cetatenilor. Combinareaacestor date ar putea avea, in teorie, mai multe aplicatii: firmelede asigurari ar putea calcula riscul de inundatii in anumite zoneiar statul ar putea depista daca exista legaturi intre gradul depoluare dintr-o regiune si starea de sanatate a locuitorilor.Portalul va gazdui informatii spatiale ce vor fi utilizate pentruaplicarea politicilor comunitare din domeniul protectieimediului.

Sandu nu e suparat ca suntem in urma ci ca nu a fostbagat in seama

Scandalul dintre ministri nu a fost motivat de faptul ca Romanianu a facut nimic pentru a se achita de cerintele UE, ci denemultumirea lui Gabriel Sandu ca el nu a fost nici macar consultatpe tema ordonantei desi el este raspunzator de intreaga strategiede comunicatii a tarii.
"In mod normal, domnule prim-ministru si stimati colegi, ar fitrebuit sa fiu initiator, dar eu nu sunt trecut nici macar laavizator in conditiile in care eu coordonez atat strategianationala de comunicatii, cat si partea de spectru si, mai ales, inconditiile in care participarea la discutii si la negocieri a fostfacuta de Ministerul Comunicatiilor", a spus Sandu nervos,uitandu-se spre Boc.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, initiatorul actului normativ,i-a reprosat la randul sau lui Sandu ca a intarziat nepermis demult promovarea acestei ordonante, in conditiile in care existapericolul declansarii de catre CE a procedurii deinfringement.
"Se discuta de un an si jumatate, domnul ministru, intr-o comisieinterministeriala", i-a spus Borbely lui Sandu, potrivitMediafax.
Ministrul Comunicatiilor a incercat sa ii explice motivul pentrucare ordonanta a stat in dezbaterea comisiei interministeriale,moment in care premierul Emil Boc, dupa ce a incercat pe rand sa-icalmeze pe cei doi ministri, a intervenit, taindu-lemicrofonul.
"Microfonul se da de aici, de la acest birou. De la acest microfonse ofera microfonul, sa stiti, v-as ruga sa intelegeti acestlucru", i-a atentionat premierul pe ministri.
El a cerut apoi sefului Departamentului pentru Afaceri Europene saexplice necesitatea ordonantei, acesta aratand la randul sau caRomania se afla in etapa de aviz motivat a CE si ca termenul incare trebuie adoptat actul normativ expira in urmatoarelezile.
"Deci, cu totii suntem de acord ca trebuie sa eliminam pericolul deinfringement la adresa Romaniei. Rog ca, la sfarsitul ordinii dezi, Ministerul Comunicatiilor sa aiba o evaluare cu departamentultehnic si daca are observatii de facut, sa ni le solicite", acontinuat Boc.
El a precizat in acelasi timp ca ministrul Borbely se va pronuntain final asupra tuturor observatiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO