ZF 24

Sam Bankman-Fried riscă să primească o pedeapsă de până la 50 de ani în închisoare în urma scadalului de fraudă în care a fost implicat. Co-fondatorul FTX spune că pedeapsa pe care o poate primi, echivalentul unei sentinţe la moarte în închisoare, este potrivită doar pentru un „super-răufăcător”

Sam Bankman-Fried riscă să primească o pedeapsă de...

Autor: Andrei Şerbănescu

20.03.2024, 14:43 140

Sam Bankman-Fried a declarat că propunerea procurorilor americani de a-l băga în închisoare pentru o perioadă de până la 50 de ani „denaturează realitatea" şi îl prezintă ca pe un „super-răufăcător depravat", raportează Bloomberg.

Procurorii au susţinut că o pedeapsă cuprinsă între 40 şi 50 de ani este necesară pentru crima „istorică" a cofondatorului FTX, care a implicat peste 1 milion de victime şi pierderi de peste 10 miliarde de dolari în urma prăbuşirii imperiului său criptografic. 

Procurorul american din Manhattan a prezentat în faţa judecătorului care îl va condamna pe Bankman-Fried pe data de 28 martie „lăcomia şi orgoliul fără egal" pe care acuzatul le-a manifestat, încălcând legea pe baza unei „megalomanii ghidate de propriile valori şi de sentimentul de superioritate al acestuia". Solicitarea guvernului este mult mai blândă comparativ cu cei 100 de ani recomandaţi în ghidul de condamnare penală din SUA, dar mult mai mare decât cei şase ani şi jumătate pe care i-au sugerat avocaţii lui Bankman-Fried. 

Într-un răspuns de marţi, avocaţii apărării au calificat dosarul procurorilor drept „îngrijorător" şi au afirmat că guvernul „vrea să îl ruineze pentru totdeauna" pe bărbatul de 32 de ani.

„Cu o ostilitate marcantă, memorandumul distorsionează realitatea pentru a-şi susţine preţioasa naraţiune, ilustrându-l pe Bankman-Fried ca un super-răufăcător depravat; îi atribuie o serie de trăsături de caracter absolut sinistre; face profeţii apocaliptice de recidivă şi adoptă o viziune medievală asupra pedepsei pentru a ajunge la ceea ce echivalează cu o recomandare de condamnare la moarte în închisoare", au scris avocaţii lui Bankman-Fried. „Aceasta nu este justiţie".

În noiembrie, un juriu din Manhattan l-a condamnat pe Bankman-Fried pentru şapte capete de acuzare, inclusiv fraudă electronică şi conspiraţie. Procurorii au declarat că acesta a dirijat transferul banilor clienţilor FTX către Alameda Research, un fond de acoperire afiliat, pentru investiţii riscante, donaţii politice şi proprietăţi imobiliare costisitoare înainte ca ambele companii să se prăbuşească în 2022. Înainte de această dată, FTX a fost evaluată la 32 de miliarde de dolari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO