ZF 24

Roubini: Fuziunile dintre banci ar putea crea "un monstru mai mare"

Roubini: Fuziunile dintre banci ar putea crea "un monstru mai mare"
05.11.2009, 20:33 16

Nouriel Roubini, profesorul universitar care a previzionat crizafinanciara inca din 2006, a declarat ca fuziunile dintre bancileamericane ar putea duce la formarea unori institutii care vorreprezenta un risc prea mare pentru stabilitatea financiara,informeaza Bloomberg.

"Am avut in trecut o problema cu prea mare pentru a esua, daraceasta problema a devenit si mai mare", a spus Roubini. "Cream unmonstru si mai mare".

Roubini a spus ca a avut loc o "consolidare masiva" a insectorul bancar american dupa mai multe fuziuni care s-au intamplatin timpul celei mai mari crize economice de dupa Marea Depresie.Bank of America a preluat Merrill Lynch si Countrywide Financial,in timp ce Wells Fargo a preluat controlul asupra Wachovia, anultrecut.

"Nu avem nicio solutie pentru preintampinarea insolventei", aspus Roubini la o conferinta legata de serviciile financiare. "Dacao institutie financiara este prea mare pentru a esua, atunci esteprea mare. Daca este prea mare, atunci ar trebui sa o facembucati".

Acesta a declarat ca "supermarketurile financiare", care suntcombinatii intre banci comerciale, banci de investitii, asigurarisi manageri de active s-au dovedit a fi "un dezastru", Roubini dandca exemplu Citigroup care a primit un ajutor de 45 miliarde dedolari din partea guvernului american.

"Bancile ar trebui sa fie banci, oferind credite economieireale", a spus acesta. "Bancile de investitii ar trebui sa seimplice in activitatile brokerilor-dealerilor. Nu exista niciunmotiv pentru care un actionar ar trebui sa isi asume riscuricomplexe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO