ZF 24

Romania ocupa locul 5 in UE dupa numarul orelor lucrate de angajati

Romania ocupa locul 5 in UE dupa numarul orelor lucrate de angajati
20.07.2007, 15:47 18

Angajatii romani au muncit, in medie, 41,3 ore saptamanal, in 2006, peste media europeana, de 40,5 ore, nivel care plaseaza Romania pe locul cinci la nivelul blocului comunitar, dupa Marea Britanie, Austria, Letonia, Slovenia, potrivit datelor Biroului european de statistica, Eurostat.
Numarul orelor de munca din Romania este egal cu cel Bulgaria si Cehia, se arata intr-un comunicat al Eurostat.
Pe de alta parte, Romania inregistra anul trecut o rata a angajarii de 53% pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 15 si 64 de ani, respectiv de 34,5% in cazul grupei de varsta 55-64 de ani.
Ambele procentaje sunt mai reduse decat mediile europene, de 57,2%, respectiv 34,8%.
Un studiu separat, realizat de Fundatia Europeama pentru Imbunatatirea Conditiilor de Munca si de Viata (Eurofound) arata ca Romania se plaseaza pe unul din ultimele locuri in UE in functie de numarul zielelor de concediu anual platit.
In Romania, angajatii beneficiaza de 24 de zile de concediu platit, numar egal celui din Bulgaria, dar sub media europeana, de 25,3 zile.
Conforam contractelor colective de munca, angajatii romani muncesc 40 de ore saptamanal, respectiv 1.840 de ore anual, nivel care plaseaza Romania pe locul cinci in UE, dupa Estonia, Letonia, Ungaria si Polonia, se mai arata in studiu.
La nivelul UE plus Norvegia, timpul de munca este de 1747,8 ore anual. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO