ZF 24

Romania ar putea deveni un exportator de certificate verzi

15.06.2007, 11:55 22

Romania ar putea deveni un exportator de certificate verzi si de energie din surse regenerabile, daca va reusi sa dezvolte unitati de productie a energiei eoliene si din surse hidro, a declarat astazi vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opris.
El a afirmat ca, pe langa energia regenerabila, Romania ar trebui sa promoveze si sistemul de cogenerare, care vizeaza productia de energie electrica si termica in aceeasi unitate.
Opris a precizat, la un seminar pe tema strategiei energetice, organizat la Costinesti, ca este necesara o predictibilitate a preturilor la energie, solicitata de mediul de afaceri.
Reprezentantul ANRE a adaugat ca Romania va avea costuri de mediu semnificative, care vor afecta preturile finale.
"Vom gasi posibilitati sa exportam energie, chiar daca estimam ca vor creste si consumurile de energie in Romania", a spus Opris.
Potrivit acestuia, Romania, ca parte dintr-o piata energetica regionala, a inceput sa importe energie, iar pana de curand a fost o tara net exportatoare.
"Ne asteptam la o participare de vecinilor la tranzactiile cu energie din Romania", a mai spus Opris.
Prezent la seminar, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a afirmat ca energia este cel mai important activ, iar pana in 2015 Romania va putea deveni independenta din punct de vedere energetic. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO