ZF 24

ROCA Industry, holding de materiale de construcţii deţinut de ROCA Investments, aprobă emiterea a peste 14 milioane de noi acţiuni în cadrul unui plasament privat, cu o valoare totală de 140,7 milioane lei, în cadrul majorării de capital

ROCA Industry, holding de materiale de construcţii...

Autor: Roxana Rosu

12.01.2024, 08:54 816

ROCA Industry, holding de materiale de construcţii deţinut majoritar de ROCA Investments,  aprobă emiterea a peste 14 milioane de noi acţiuni în cadrul unui plasament privat, cu o valoare totală de 140,7 milioane lei, în contextul etapei II a majorării de capital.

Majorarea de capital a fost aprobată de actionari în iunie 2023. Actualul plasament se derulează în perioada 16 – 30 ianuarie, cu posibilitatea închiderii anticipate.

ROCA Industry, listat sub simbolul ROC1 pe piaţa AeRO a BVB, a încheiat prima etapă a majorării (destinată exercitării drepturilor de preferinţă), în care au fost subscrise 926.872 acţiuni noi cu o valoare nominală de 10 lei fiecare, având o valoare nominală totală de 9,26 milioane lei.

În etapa a doua, din cele 14 milioane de actiuni noi, 5,6 milioane vor fi emise ca urmare a compensării cu anumite creanţe datorate de ROCA Industry către ROCA Investments, diferenţa fiind oferită spre subscriere în schimbul unor aporturi în numerar.

La finalul lui 2023, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat prospectul pentru majorarea de capital (destinată exercitării drepturilor de preferinţă), cu cel mult 150 milioane de lei, şi admiterea la tranzacţionare a acţiunilor ROCA Industry pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

„Începutul de an vine cu o creştere susţinută a interesului investitorilor, ceea ce reflectă încrederea acestora în perspectivele uriaşe ale industriei româneşti, dar şi în know-how-ul nostru de a crea performeri industriali de talie europeană. Suntem încrezători că această a doua etapă a majorării de capital ne va sprijini considerabil în obiectivul nostru de a atinge un nivelul al capitalizării de peste 50 mil. de euro,” declară Ionuţ Bindea, CEO ROCA Industry.

Conform raportărilor holdingului, în primele 9 luni ale anului 2023, acţiunile ROC1 au atras o lichiditate de 6 milioane lei pe piaţa AeRO a BVB, cu o medie zilnică de 32.000 lei şi un rulaj zilnic mediu de peste 3.600 acţiuni.   Companiile productive din cadrul holdingului de materiale de construcţii ROCA Industry au înregistrat o cifră de afaceri cumulată în valoare totală de 439,2 mil. lei, în creştere cu 7,9% faţă de primele 9 luni din 2022.

ROCA Industry deţine direct şi indirect, 8 companii: BICO Industries (producător de plasă din fibră de sticlă şi de armături din fibră de sticlă, cu o prezenţă de peste 30 de ani pe piaţă), EVOLOR (jucător din industria de producţie de vopsele şi lacuri), ECO EURO DOORS (producător român de uşi destinate construcţiilor rezidenţiale), DIAL (compania specializată în fabricarea produselor de sârmă), ELECTROPLAST (producător de cabluri electrice), precum şi producătorii de fibră de sticlă Terra, Europlas şi Iranga (deţinuţi indirect prin intermediul BICO Industries).

În anul 2023, BICO şi-a consolidat poziţia pe piaţa regională prin finalizarea achiziţiei Iranga Technologijos din Lituania şi preluarea unui pachet de 45% din acţiunile Europlas din Republica Moldova.  Compania este prezentă pe pieţele din Polonia, Marea Britanie, Franţa, Slovacia, Portugalia, ţările baltice şi cele nordice.

EVOLOR a dat startul activităţilor de export în 2023, produsele ajungând pe pieţele din Republica Moldova şi Israel. Tot în 2023, EVOLOR a finalizat achiziţia unei foste fabrici de vopsele, situată în platforma Oltchim, fabrică ce va aduce începând cu 2024 creşterea capacităţii de producţie şi posibilitatea de a lansa produse noi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO