ZF 24

Rio renunta la colaborarea cu Chinalco in favoarea BHP

05.06.2009, 13:04 20

Compania miniera Rio Tinto a renuntat la planurile de fuziune cu compania chineza Chinalco, in valoare de 19,5 miliarde dolari, intorcandu-si atentia catre rivalul BHP Billiton, informeaza Reuters.

Caderea intelegerii cu Chinalco, incheiata in februarie in incercarea de a acoperi o parte din datoriile de 28 miliarde dolari ale Rio, lasa compania vulnerabila, existand doua posibilitati de fuziune: fie o combinatie cu BHP, fie cu compania braziliana Vale.

"Rio a vorbit pe la spatele Chinalco cu BHP iar Chinalco se simte acum inselata", a declarat Paul Bartholomew in cadrul conferintei Steel Business Briefing din Shanghai. "Aceasta este o palma data chiar Chinei".

Noul plan pare sa reprezinte o victorie a actionariatului companiei Rio, care au considerat ca o fuziune cu Chinalco ofera un mai mare control firmei controlate de China si ar putea oferii Chinei o mai mare influenta asupra preturilor metalelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO