ZF 24

Rezervele de titei si gaze vor scadea, iar uraniul este suficient doar pentru doua reactoare

15.05.2007, 18:31 19

Rezervele de titei si gaze naturale ale Romaniei se vor reduce semnificativ pana in anul 2025, iar rezervele de uraniu por asigura necesarul pentru functionarea doar a doua reactoare nucleare, pana in 2017, se arata in proiectul de strategie energetica propus de Ministerul Economiei si Finanatelor.
"Zacamintele de hidrocarburi sunt limitate, pe fondul unui declin al productiei interne si in conditiile in care nu au mai fost identificate noi zacaminte cu potential important", se spune in document.
Rezervele actuale de titei se situeaza la 73,7 milioane tone, iar productia a scazut de la 14,7 milioane tone in 1976, anul cu cea mai ridicata productie, la 5 milioane tone anul trecut.
Rezervele de petrol sunt estimate sa scada pana in 2025 de sapte ori, la 12 milioane tone, de la nivelul de 80 milioane tone aferent anului trecut. In acelasi timp, rezervele de gaze naturale se vor reduce de peste trei ori in 2025, la 50 miliarde metri cubi. Anul trecut, rezervele de gaze inregistrau un nivel de 170 miliarde metri cubi.
Proiectul mentioneaza ca, in conditiile diminuaarii resurselor de gaze si titei, in balanta energetica nationala va creste rolul carbunelui, in special al lignitului. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO