ZF 24

Revitalizare pe piaţa auto din Europa: Vânzările de maşini au crescut cu 18% în luna mai, pe fondul creşterii cererii de vehicule electrice

Revitalizare pe piaţa auto din Europa: Vânzările de...

Autor: Andrei Şerbănescu

21.06.2023, 13:36 314

Vânzările de automobile în Europa şi-au continuat traiectoria ascendentă în luna mai, crescând pentru a zecea lună consecutiv, în contextul avântului căpătat de cererea de maşini electrice, raportează Bloomberg.

Înmatriculările de maşini noi au crescut cu 18%, până la 1,12 milioane de vehicule, a anunţat miercuri Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile. Vânzările de vehicule electrice cu baterii au urcat cu 66% luna trecută, deoarece producătorii auto au beneficiat de o mai bună aprovizionare cu componente, în pofida unor lipsuri care continuă să se manifeste în industrie.

Tesla Inc. a condus avansul vehiculelor electrice, vânzările sale dublându-se în primele cinci luni ale anului, în parte datorită reducerilor agresive de preţuri. Alte linii de maşini plug-in, cum ar fi marca MG a SAIC Motor Corp. au devenit, de asemenea, extrem de populare în rândul cumpărătorilor, potrivit lui Felipe Munoz, analist la compania de previziuni Jato Dynamics.

Producţia de vehicule auto a crescut semnificativ după ce problemele de lungă durată ale lanţului de aprovizionare au început în sfârşit să se atenueze. Înainte de această serie de 10 luni de expansiune, vânzările au suferit o contracţie timp de 13 luni consecutive.

Aproape 14% dintre maşinile noi înmatriculate în primele cinci luni ale anului au fost vehicule electrice pe baterii, vânzările crescând cu peste 40%, ajungând la puţin peste 730.000 de unităţi. Tesla a devansat mărcile Nissan şi Volvo, cu 138.294 de maşini înmatriculate.

Renault SA a fost marele câştigător în rândul principalilor operatori auto din Europa, vânzările producătorului francez crescând cu 31%, la 515.340 de unităţi, fiind devansat doar de Volkswagen AG ÅŸi Stellantis NV. 

Dintre pieţele majore, Italia şi Germania au condus creşterea generală a vânzărilor de toate tipurile de vehicule în luna mai, cu creşteri de 23% şi, respectiv, 19%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO