ZF 24

Retragerile de investitii si sumele trimise de muncitorii straini acasa au urcat la 1 mld. euro in septembrie

12.11.2008, 18:58 16

Iesirile de valuta pe balanta veniturilor - care reflecta sumele retrase de investitiorii nerezidenti dar si cele expediate de muncitorii straini din Romania- au urcat la un miliard de euro in septembrie, fata de o medie lunara de 600 de milioane de euro in primele opt luni.
La sfarsitul trimestrului aceste iesiri totalizau 5,8 miliarde de euro, in timp ce intrarile se ridicau la numai 1,7 miliarde de euro.
In luna septembrie dezechilibrul pe balanta veniturilor a urcat astfel cu 769 de milioane de euro, pana la 4,15 miliarde de euro. Aceasta a contribuit la adancirea deficitului de cont curent cu 2,7 miliarde de euro, cel mai mare pas lunar din istorie.
Potrivit metodologiei Fondului Monetar International (FMI), in capitolul Venituri sunt incluse doua tipuri de tranzactii: cele care reflecta recompensarea muncitorilor straini angajati pe termen scurt si cele din platile aferente investitiilor straine directe sau de portofoliu.
Astfel, analistii considera ca nivelul mai mare al iesirilor din septembrie pe acest segment reflecta o retragere de investitii. De altfel, in luna septembrie s-au resimtit presiuni importante pe cursul de schimb, euro urcand cu peste 5% fata de finalul lunii august, la 3,73 lei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO