ZF 24

Retailerii contraataca in razboiul cu procesatorii: Se pierd din vedere abuzurile pe care le comit marii producatori si procesatori din industria alimentara

21.09.2009, 14:06 47

Legea privind comercializarea produseloralimentare "dovedeste iresponsabilitate si nepricepere dinpartea factorului politic si a grupurilor de presiune", considerareprezentantii Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania(AMRCR).

Legea privind comercializarea produselor alimentare a fostadoptata de Camera Deputatilor pe 16 septembrie si asteapta girulpresedintelui.

Conform AMRCR, primi afectati de prevederile legii vor ficonsumatorii finali, caracterul anti-concurential reflectandu-se in"deteriorarea climatului concurential al pietei produseloralimentare, asa incat preturile nu numai ca nu vor scadea, ci vorcreste".

De asemenea, micsorarea termenelor de plata a facturilor catrefurnizori va conduce la imposibilitatea multor comercianti de a leputea respecta, urmand sa se produca intarzieri si blocajefinanciare care pot sa se incheie cu falimente, mai scrie incomunicat.

"In acest context, pierderea locurilor de munca ale angajatilorcompaniilor implicate - retaileri, producatori sau procesatori deproduse alimentare, distribuitori etc. - va deveni deneevitat".

Conform reprezentantilor AMRCR, o supra-reglementare asistemului care prin excelenta ar trebui sa fie concurential este oalegere discutabila. "Astfel, se pierd din vedere abuzurile pe carele comit marii producatori si procesatori din industria alimentara,care cresc artificial preturile pentru a-si compensa propria lipsade eficienta si competitivitate", reglementarile la nivel politicnefacand decat sa opreasca competitivitatea de pe piata.

"Noile restrictii impuse prin lege vor incuraja retailerii sarenunte la furnizorii deja traditionali din Romania si sa sereorienteze spre piata externa si spre importuri din tarile in carereglementarile absurde de felul celei de fata nu exista", se maiarata in comunicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO