ZF 24

Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU respinge posibilitatea încheierii războiului din Ucraina pe cale diplomatică: Cu cât conflictul contiună, cu atât va fi mai dificil să se încheie prin diplomaţie

Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU respinge...

Autor: Andrei Şerbănescu

22.08.2022, 11:33 166

Moscova nu vede nicio posibilitate a unei soluţii diplomatice pentru a pune capăt războiului din Ucraina şi se aşteaptă la un conflict îndelungat, a avertizat un înalt diplomat rus, potrivit Financial Times.

Războiul generat de preşedintele Vladimir Putin atinge pragul de şase luni în această săptămână.

Ghenadi Gatilov, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, a declarat pentru Financial Times că organizaţia ar trebui să se implice mai activ în încercările de a pune capăt conflictului, acuzând SUA şi alte ţări NATO că presează Ucraina să renunţe la negocieri. Nu vor exista discuţii directe între Putin şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus oficialul rus.

„Acum, nu văd nicio posibilitate de încheiere a conflictului pe cale diplomatică”, a declarat Gatilov. „Cu cât conflictul continuă, cu atât va fi mai dificil să se ajungă la o soluţie diplomatică.”

Remarcile sale, care vin în ciuda unor repetate tentative diplomatice din ultimele săptămâni, sunt o lovitură grea pentru negociatorii care sperau că un acord recent privind exporturile de cereale din porturile Ucrainei de la Marea Neagră ar putea sta la baza drumului spre încetarea conflictului.

ONU s-a blocat într-o „politizare excesivă” din cauza războiului şi asta „a afectat sever autoritatea organizaţiei”, a declarat Gatilov. Drept urmare, ONU nu poate acţiona eficient ca mediator, s-a plâns el.

„Nu avem niciun contact cu delegaţiile occidentale”, a declarat oficialul rus despre munca sa de zi cu zi la Geneva. „Pe partea de protocol nu ne vedem... În mod privat nu avem contacte, din păcate... pur şi simplu nu vorbim unul cu celălalt.”

Diplomaţia globală se află în cea mai proastă stare pe care a experimentat-o ​​în cariera sa de 50 de ani, a adăugat Gatilov. „Lumea s-a schimbat şi ONU nu va mai fi niciodată la fel ca înainte.”

Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, acţiune calificată de Putin drept o „operaţiune militară specială” pentru „denazificarea” ţării. Liderul de la Kremlin fost condamnat de ţările occidentale, care au impus sancţiuni paralizante Moscovei şi au rupt legăturile diplomatice cu aceasta. O încercare iniţială de a cuceri Kievul într-un asalt fulger a fost zădărnicită, forţând armata Moscovei să se regrupeze şi să se concentreze asupra unei campanii conduse de artilerie, în est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO