ZF 24

Reportaj ZF: Turistii merg la schi in Franta cu mancarea de acasa - galerie FOTO

Instructor shi
22.12.2009, 11:46 94

Belgianul Benjamin (17 ani) care a venit in statiunea Risoul dinFranta pentru a petrece o saptamana pe partiile de schi descarcabaxuri de racoritoare si pungi cu alimente din autocarul cu care asosit in urma cu cateva minute. "Am venit impreuna cu colegii declasa si prietenii pentru o saptamana sa ne dam cu schiurile si cuplaca. Venim de cel putin doua ori pe sezon, in vacante, pentru casuntem pasionati de aceste doua sporturi si pentru ca este ieftin.Vom locui in apartamente de cate patru sau sase persoane dotate cubucatarie", spune Benjamin, care a alocat pentru aceasta vacanta unbuget de 400 de euro. El explica decizia de a aduce mancare deacasa prin faptul ca pentru o masa de pranz, de exemplu, un turistplateste in medie 20 de euro la un restaurant din apropiereapartiilor de schi.

Zeci de autocare au sufocat statiunea Risoul din Alpii Franceziinca de la primele ore ale diminetii, in prima zi in care s-a datstartul sezonului de iarna 2009-2010. Sute de tineri impatimiti aischiului si snowboardul au invadat statiunea cu placi si schiurimulticolore.

"Nu prea avem noroc de zapada la inceputul acestui sezon de schi.Trebuie sa pornim in permanenta tunurile care produc zapadaartificiala inclusiv in zilele in care ninge, astfel incat sa putemoferi turistilor partii de schi la o calitate buna in tot sezonul.Am investit in ultimii doi ani peste sase milioane de euro intunuri de zapada", spune Jean, care se ocupa de promovareacompaniei franceze Sara Residence ce detine complexuri hoteliere instatiunile Risoul si Les Orres din Alpii Francezi. Sezonul de schiin Franta tine de la jumatatea lui decembrie si pana inaprilie-mai. Pentru cei 180 de kilometri de partii din Risoulfunctioneaza 116 tunuri de zapada si 50 de aparate de skilift."Criza? Nu simtim criza, avem rezervari in avans pentru urmatoarelesaptamani, iar preturile sunt aproape la nivelul celor de anultrecut. Oferim pachete diferite pentru fiecare nationalitate",explica Jean.

In Risoul vin turisti din Cehia, Ungaria, Polonia, Italia, Spania,Belgia, Anglia si Portugalia. Pentru a atrage turistii, hotelieriidin cele doua regiuni franceze promoveaza turismul eco, avand invedere ca statiunile sunt departe de zonele industrializate siofera pachete de cazare cu schipass (abonament care permite accesulla instalatiile de transport pe partii- n.r) inclus.

Pentru cel mai mare domeniu schiabil din lume care insumeaza 600 dekilometri de partii, Les 3 Valles, francezii ofera turistilor unschipass la pretul de 267 de euro pentru sapte zile valabil petoate partiile din aceasta regiune si au o scoala de schi cu 450 deinstructori. Pentru o lectie particulara de schi cu instructorpretul porneste de la 35 de euro si difera in functie de statiunesi de numarul de persoane care vrea sa ia lectii. Un grup poateavea maxim 12 cursanti. Dupa o saptamana de lectii cu instructor si3 ore de practica pe schiuri pe zi poti schia pe o partie rosie (dedificultate medie). Pretul unui schipass este pentru o familie cudoi copii de 742 de euro.

Anul trecut, Les 3 Valles care cuprinde unele dintre cele maiapreciate statiuni de schi: Courchevel, Miribel si Les Menuires, aatras peste 1 milion de turisti.
Partiile regiunilor de schi sunt intotdeauna conectate prin skibusgratuit pentru posesorii skipass. Pretul pentru inchirierea unuiechipament de schi porneste de la cateva zeci de euro pe zi infunctie de nivelul schiorului si de numarul de zile pentru careinchiriaza echipamentul.

Situata la baza Mont-Blanc-ului (4.810 de metri altitudine), ceamai prestigioasa statiune de iarna a Europei, Chamonix a fostvizitat anul trecut in urma unei promovari intense de circa 2,5milioane de turisti. "Criza nu s-a simtit in sezonul trecut. Deexemplu, rezervarile pentru scoala de schi se faceau cu catevasaptamani in avans pentru ca nu mai erau locuri, iar vanzarile pestatiune au crescut cu 30%", spune Monica, administratorul scoliide schi din Chamonix care este din Harghita si care de zece anilocuieste in Franta unde a plecat ca babysitter pentru a invatalimba franceza.

Chamonix are 10.000 de locuitori si majoritatea traiesc dinturismul local. Salariul mediu in hotelarie in Franta este de 1.200de euro, iar numarul maxim de ore de lucru prin lege pentru acestsector este de 42 de ore pe saptamana. "Un salariu mediu este inFranta de 1.500 de euro, iar chiria pentru o garsoniera este in jurde 450 de euro", completeaza Monica.

Pentru domeniul schiabil din Chamonix care insumeaza 205 kilometride partii lucreaza 600 de instructori de schi si ghizi.
Hotelul Mont-Blanc cel mai vechi hotel din Chamonix datand din1850, este plin, toate cele 40 de camere fiind ocupate, pretulpentru cazare pornind de la 246 de euro pe noapte.
Conform statisticilor franceze, anul trecut au fost circa 84 demilioane de turisti, fiind considerat turist orice persoana care apetrecut mai mult de o zi in Franta. Incasarile din turism s-auridicat la 59,3 mil. dolari, iar in acest an sunt estimate venituride 53 mil. dolari, contributia turismului in PIB fiind in jur de7%. In Franta nu exista un minister al turismului, fiecare statiuneavand propriul aparat administrativ care are o independenta maimare decat a unui minister si care se ocupa de la investitii ininfrastructura de turism si pana la promovarea statiunii.
Sfara Tours, agentie de turism din Cluj care anul trecut ainregistrat o cifra de afaceri de 4,8 mil. euro a vandut anulacesta primele 300 de pachete de schi pentru Franta. "Ne asteptamsa vindem mai multe pachete, insa este un an de criza. Este siprimul an in care vindem pachete de schi pentru Franta, insa credca va deveni o alternativa pentru romanii care aleg acum inprincipal ofertele din Austria", spune Lucian Preotu, generalmanager al Sfara Tours din Cluj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO