ZF 24

Reportaj ZF: Istanbul – la cateva ore inainte de finala Cupei UEFA

Reportaj ZF: Istanbul – la cateva ore inainte de finala Cupei UEFA
20.05.2009, 13:39 24

Trafic infernal, la fel ca in Bucuresti, dar o infrastructura rutiera net superioara, vamesi pentru care engleza este in continuare o limba straina, angajati ai aeroportului din Istanbul cu fetele acoperite de masti „care te protejeaza” de gripa porcina, dar si mii de pliante despre finala cupei UEFA... in limba rusa.

Primul lucru care te frapeaza atunci cand intri in aeroport este faptul ca dai nas in nas cu angajati cu fetele acoperite de masti anti gripa porcina. Urmeaza apoi zeci de banere, majoritatea in limba turca. Singurul afis in care se pot citi si cateva cuvinte in limba engleza este cel cu urarile de bun venit adresate turistilor.
Prima diferenta majora intre Istanbul si Bucuresti este infrstructura. Autostrazile care leaga aeroportul de partea Europeana a Instanbulului sunt extrem de bune, desi par a fi construite aproximativ la fel de recent ca cea din Romania (Autostrada Soarelui).

Din punct de vedere al stadiului in care se afla constructiile din Instanbul, nu ai spune ca se afla prea departe de Bucuresti. Casele vechi, drumurile neterminate de la periferia orasului sunt similare cu cele din capitala Romaniei, insa toate aceste minusuri se opres cand ajungi in inima orasului.
Centrul Istanbulului iese in evidenta prin cladirile turn, care parca vor sa faca concurenta minaretelor vechilor moschee si sa sufoce cladirile de maxim cinci etaje care acopera majoritar suprafata Instanbulului.

Un singur lucru pare a fi la fel ca in Bucuresti: traficul. In drum spre hotel am descoperit ca ne numaram printre cei norocosi deoarece avionul nostru a aterizat la mijlocul zilei si nu eram nevoiti sa ramanem timp de mai multe ore in coada unei coloane de masini care se intindea pe mai multi kilometri in sensul opus, pe drumul care ducea spre iesirea din oras.

Desi Istanbulul se intinde pe aproximativ 160 de kilometri de-a lungul stramtorii Bosfor, orasul este locuit de aproximativ 20 de milioane de persoane, aproape cat intreaga populatie a Romaniei, persoanele inregistrate oficial ca nascute in Istanbul fiind 13 milioane

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO