ZF 24

Răsturnare de situaţie în topul celor mai valoroase companii europene: Producătorul celui mai popular medicament pentru slăbit, Novo Nordisk, a detronat LVMH de pe poziţia de lider şi a devenit cea mai valoroasă companie din Europa

Răsturnare de situaţie în topul celor mai valoroase...

Autor: Andrei Şerbănescu

05.09.2023, 12:24 966

Novo Nordisk a devenit pentru prima dată cea mai valoroasă companie din Europa, pe baza preţurilor de închidere, după ce grupul farmaceutic danez a introdus Wegovy în Marea Britanie, cel mai bine vândut medicament pentru slăbit, raportează Financial Times.

Preţul acţiunilor Novo Nordisk'' a închis în creştere cu 0,7%, la 1.311 coroane daneze (190 de dolari), ceea ce conferă companiei o capitalizare de piaţă de 428 miliarde de dolari. Vinerea trecută, Novo Nordisk a detronat pentru scurt timp LVMH. Conglomeratul francez de lux a închis luni în scădere cu 0,4%, la 772,60 euro/acţiune, ceea ce îi conferă o valoare de piaţă de 383 miliarde de euro, adică 419 miliarde de dolari.

Producătorul de medicamente a introdus luni Wegovy în Marea Britanie, după ce l-a lansat în SUA în iunie 2021. Cererea în creştere pe cea mai mare piaţă de medicamente din lume a întârziat ulterior comercializarea în Europa. Medicamentul este deja disponibil în Norvegia, Danemarca şi Germania.

Compania a declarat luni că medicamentul va fi introdus în Marea Britanie „printr-o lansare controlată şi limitată".

„Monitorizăm îndeaproape cererea de Wegovy şi colaborăm cu autorităţile de reglementare şi cu furnizorii pentru a ne asigura că persoanele care trăiesc cu obezitate pot avea acces la tratament şi pot rămâne sub tratament", a adăugat compania.

Novo Nordisk este cel mai mare producător, în funcţie de vânzări, pe o piaţă a medicamentelor pentru diabet şi a noilor medicamente pentru scăderea în greutate care, potrivit previziunilor analiştilor, ar urma să atingă vânzări anuale de 130-140 de miliarde de dolari la nivel mondial.

Cel mai mare concurent al companiei de pe piaţă, Eli Lilly, cu sediul la Indianapolis, a solicitat aprobarea autorităţilor de reglementare pentru a utiliza medicamentul său pentru diabet Mounjaro în tratarea obezităţii.

Un studiu publicat de Novo Nordisk în luna august a arătat că Wegovy a redus, de asemenea, cu 20% riscul de evenimente cardiace grave, inclusiv atacurile de cord. Succesul medicamentului a făcut ca valoarea acţiunilor companiei să se tripleze de peste patru ori din 2018, câştigând 41% numai în acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO