ZF 24

Raport SVN: România are printre cele mai accesibile credite ipotecare din UE, cu o pondere de 43% a ratei în salariu mediu national, fată de 46% în Roma, 80% în Budapesta, 82% în Paris, 83% în Varşovia şi 115% în Praga

Raport SVN: România are printre cele mai accesibile...

Autor: Roxana Rosu

16.01.2024, 10:38 484

România are printre cele mai accesibile credite ipotecare din Uniunea Europeană, luând în considerare salariile medii la nivel naţional şi costurile cumpărării unui apartament cu două camere printr-un credit ipotecar pe 25 de ani, potrivit unui raport realizat de SVN Romania Credit & Financial Solutions, compania de consultanţă financiară şi creditare ipotecară din cadrul consultantului imobiliar SVN Romania.

Astfel, rata medie pentru cumpărarea unui apartament cu două camere în Bucureşti deţinea la finalul anului trecut un procent de circa 43% din salariul mediu net pe economie la nivel naţional.

Acelaşi indicator are o valoare de aproape 46% în Roma, 80% în Budapesta, 82% în Paris şi 83% în Varşovia. Cea mai puţin accesibilă capitală din Europa Centrală şi de Est este Praga, unde rata medie depăşeşte salariul mediu net pe economie din Cehia, indicatorul având un procent de 115%.

În analiza SVN Romania a fost luată în calcul cumpărarea unui apartament cu două camere mass market, cu o suprafaţă utilă de 50 de metri pătraţi, finalizat de cel puţin 30 de ani şi amplasat în afara zonelor centrale şi semi-centrale ale capitalelor din Uniunea Europeană. De asemenea, a fost luat în calcul un credit ipotecar pe 25 de ani, cu un avans de 15% şi cu o dobândă fixă în primii cinci ani, fără a include costurile asociate, precum comisioanele, taxele notariale sau asigurările. Pentru stabilirea dobânzii au fost luate în calcul creditele ipotecare cu dobândă fixă de primele trei bănci din fiecare stat analizat.

”Nivelul dobânzii nu este singurul indicator relevant pe piaţa bancară: chiar dacă România are dobânzi mai ridicate comparativ cu statele din vestul Europei, costurile totale ale unui credit sunt semnificativ mai ridicate în celelalte state membre UE, în special din cauza preţurilor imobilelor dar şi din pricina costurilor asociate unei tranzacţii (comisioane, taxe şi asigurări), care se pot ridica şi la zeci de mii de euro. 2024 a început cu premise mult mai pozitive pentru piaţa ipotecară locală şi estimăm că dobânzile vor continua să scadă, următoarele luni urmând să aducă şi prima dobândă fixă sub 5,5% pe an”, a comentat Alexandru Rădulescu, managing partner SVN Romania Credit & Financial Solutions.

În acelaşi timp, ponderea ratei în salariu mediu national este de 44% în Berlin, de 46% la Roma şi de 52% în Madrid.  Cel mai puţin accesibile capitale din vestul Europei sunt Londra şi Paris, cu ponderi ce depăşesc  80% din venitul mediu la nivel naţional.

Potrivit calculelor SVN pe baza datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi a datelor Băncii Naţionale, peste 60% dintre casele şi apartamentele vândute în România în 2023 au fost cumpărare exclusiv din resurse proprii, fără a se apela la un credit bancar

În noiembrie 2023, erau necesare sub 83 de salarii medii (sau 6,9 ani) pentru a cumpăra un apartament cu două camere în Bucureşti, faţă de 96 de salarii medii (sau 8 ani) la începutul lui 2023 sau 101 salarii (8,4 ani) în ianuarie 2022. Vârful a fost înregistrat în 2008, cu un nivel de 393 de salarii medii sau o perioadă de 32,8 ani.

Cele mai recente date BNR arată că în primele 11 luni din 2023 au fost acordate la nivel naţional credite ipotecare noi în valoare de 5,7 miliarde de euro, în creştere cu circa 27% faţă de aceeaşi perioadă din 2022, aceste volume incluzând însă şi refinanţările.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO