ZF 24

Radu Georgescu, Gecad: Bula Facebook se va sparge, investitorii nu mai vor jocuri şi social media

Radu Georgescu, Gecad: Bula Facebook se va sparge,...

Autor: Ioana Nita

23.07.2013, 19:09 4218

Investitorii nu îşi vor mai plasa banii în companii de social media şi de jocuri, “bula Facebook” urmând să se spargă în viitorul apropiat, după cum afirmă Radu Georgescu, unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori locali din industria IT şi preşedintele grupului de companii Gecad. 

“Facebook a declanşat bula în vârful căreia ne aflăm, Facebook va provoca şi spargerea acestei bule. Deja căderea se vede venind, deja lumea (a se citi investitorii) nu mai are încredere în modelul de business al lui Facebook şi, prin extrapolare, în businessurile social media”, a scris Georgescu pe blogul său în cadrul unei analize a domeniilor IT atractive pentru investitori şi a sectoarelor aflate în declin. 

De la listarea reţelei de socializare pe bursă în mai 2012 şi până în prezent, acţiunile Facebook au scăzut cu aproximativ 31%. De asemenea, în ultima perioadă, Facebook a pierdut milioane de utilizatori din SUA, Canada, Marea Britanie, Germania, Franţa, Spania şi Japonia în faţa altor reţele de socializare precum Instagram sau Patch.   

În afară de reţelele de socializare, o altă industrie aflată în declin este cea a jocurilor dezvoltate tot pentru reţelele de socializare, potrivit lui Georgescu.

“Jocurile sunt încă simpatice, dar nu mai sunt o verticală în care să se înghesuie toţi investitorii. Căderea Zynga ne-a arătat că modelul de business al companiilor de jocuri nu este sustenabil, ci mai degrabă dependent de un titlu de succes – mai mult sau mai puţin întâmplător”, a explicat el.  

În ceea ce priveşte domeniile în care se investeşte masiv, antreprenorul român enumeră serviciile de cloud, piaţa aplicaţiilor pentru smartphone-uri şi sectorul de “big data”. 

“SaaS: Software as a Service, sau Cloud sau cum vreţi să îi spuneţi. De fapt elementul interesant aici este modelul de monetizare pe baza de “subscription”, ceea ce conduce la “recurring revenue”. Aş spune că, după ce toată lumea a speculat pe lângă acest model de business timp de 10 ani, în sfârşit acum este ceva matur. Toţi se înghesuie să porteze produsele software “on-premise” către SaaS – fie ca model de livrare fie măcar ca model de plată. Şi apar alte tipuri de servicii – mai globale, mai flexibile, care rezolvă mai bine problemele zilei de astăzi. Dar care aduc cu ele alte probleme – de distribuţie, de localizare, etc.; Mobile: Toţi investitorii vor să pună bani în chestii deştepte pentru mobile. Este un fel de <<El Dorado>> asemănător cu ce a fost când piaţa PC-urilor creştea la fel de mult”, potrivit lui Georgescu.

În 2003, antreprenorul român a vândut antivirusul RAV către gigantul american Microsoft, iar în 2007 un consorţiu format din şapte investitori, inclusiv un fond de investiţii finanţat de Cisco, cel mai mare producător de echipamente de reţeadin lume, a achiziţionat 11,7% din acţiunile companiei sale Gecad Technologies. Apoi, grupul sud-african de media Naspers a cumpărat în 2010 o participaţie de 83% la firma Gecad ePayment deţinută de Georgescu. În 2011, fondul 3TS Capital Partners a preluat un pachet minoritar de acţiuni la o altă companie înfiinţată de Georgescu, furnizorul de soluţii şi servicii pentru distribuţia electronică de software Avangate.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO