ZF 24

PwC România şi D&B David şi Baias au acordat consultanţă CE Oltenia în proiectele de dezvoltare a opt parcuri fotovoltaice şi a unei centrale pe gaz

PwC România şi D&B David şi Baias au acordat...

Autor: Roxana Rosu

26.07.2023, 10:57 355

O echipă integrată PwC România şi D&B David şi Baias, societatea de avocatură corespondentă PwC în România, a acordat consultanţă şi asistenţă financiară, juridică şi fiscală Complexului Energetic Oltenia (CEO) în procesul de selectare a investitorilor cu care va dezvolta parteneriate în vederea realizării a opt  proiecte  de parcuri fotovoltaice şi a unei centrale pe gaz.

”Decarbonarea sistemului energetic din Uniunea Europeană este un obiectiv esenţial pentru atingerea  obiectivelor climatice stabilite pentru 2030. În acest context, CE Oltenia implementează Planul de restructurare şi implicit de decarbonare prin care îşi propune să devină o companie viabilă, pregătită pentru tranziţia energetică. Este cea mai mare transformare din sectorul energetic din România la care şi-a adus contribuţia şi echipa noastră acordând consultanţă într-un proiect de anvergură pentru economia locală”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

CE Oltenia va construi patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală de circa 450 MW în parteneriat cu OMV Petrom, valoarea investiţiilor depăşind 400 milioane de euro, precum şi patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală instalată de 285 MW şi o centrală electrică cu ciclu combinat pe bază de gaz natural de 475 MW la Turceni în parteneriat cu Tinmar Energy,  valoarea investiţiilor fiind de aproximativ 595 de milioane de euro.

Parcurile fotovoltaice beneficiază de finanţare de 70% din Fondul pentru Modernizare, iar procentul de finanţare pentru centrala electrică cu ciclu combinat pe bază de gaz natural este de 50%.

Contractele de finanţare din Fondul pentru Modernizare au fost semnate de către Ministerul Energiei, ca autoritate contractantă, şi de către reprezentanţii entităţilor juridice care sunt beneficiarii acestei finanţări.

Fiecare proiect va fi dezvoltat prin intermediul unei entităţi juridice separate (SPV), într-o structură de participaţie de 50% – 50% între CE Oltenia şi OMV Petrom, respectiv Tinmar Energy. Constituirea acestor SPV-uri a fost o cerinţă a Planului de Restructurare a CE Oltenia. Echipa PwC România şi D&B David şi Baias a oferit servicii de consultanţă în procesul de  selecţie a partenerilor şi constituirea SPV-urilor cu partenerii selectaţi.

Echipa PwC România a fost formată din Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner, Sorin Petre, Partener, George Ureche, Director şi M&A Leader, Alexandru Enea, Director şi Marina Pavel, Senior Manager. Echipa D&B David şi Baias care a furnizat asistenţă juridică în proiect a fost formată din Anda Rojanschi, Avocat Partener, Mihaela Papandreia, Avocat Senior şi Sonia Voinescu, Avocat Senior.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO