ZF 24

PwC România a acordat servicii de consultanţă Orange România în procesul de achiziţie de energie regenerabilă pe termen lung

PwC România a acordat servicii de consultanţă Orange...

Autor: Roxana Rosu

19.09.2023, 10:32 111

O echipă de consultanţi în domeniul energiei a PwC România a acordat servicii de consultanţă financiară şi pentru afaceri pentru grupul Orange România în procesul de achiziţie de energie regenerabilă pe termen lung. Companiile parte din Grupul Orange România au semnat cu ENGIE România primul contract de tip vPPA (virtual Power Purchase Agreements).

”Ne bucurăm că am fost alături de Orange în această iniţiativă care se înscrie în strategia companiei de reducere a emisiilor de carbon. Proiectul a implicat o echipă de consultanţi PwC România şi PwC Polonia şi a presupus definirea strategiei energetice, identificarea necesarului de energie regenerabilă, a potenţialilor furnizori de energie regenerabilă şi semnarea efectivă a contractului”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

Din echipa PwC România au mai făcut parte Sorin Petre, Partener, Alexandru Enea, Director, Ioana Bara, Senior Manager şi Romina Laurenţu, Consultant Senior, iar echipa PwC Polonia a fost formată din Dorota Dębińska-Pokorska, Partener, Jan Biernacki, Director şi Dawid Gorol, Manager.

”Orange este printre primele grupuri din România care au înţeles beneficiile semnificative ale implementării unui astfel de contract. Deşi momentan nu este un proces uşor de parcurs, semnarea acestui contract va ajuta compania în a-şi atinge obiectivele de decarbonizare şi va asigura stabilitatea, dar şi reducerea preţurilor de achiziţie a energiei electrice”, a explicat Alexandru Enea, Director PwC România.

Contractul vPPA se încheie pe o perioadă lungă de timp între un dezvoltator de energie regenerabilă şi un cumpărător interesat pentru achiziţia de energie din surse regenerabile (hidroelectrică, solară sau eoliană). Printre beneficiile contractelor de acest tip se numără: acoperirea riscurilor de tranzacţionare viitoare legate de fluctuaţiile de preţuri pe piaţa de energie şi atingerea obiectivelor de consum de energie din surse regenerabile.

Acordurile de tip vPPA reprezintă o soluţie pentru companiile care au un consumul total de energie electrică ce depăşeşte 25 GWh/an şi care doresc să facă tranziţia către energie verde.

Securizarea acestui tip de contract necesită acoperirea unui număr de riscuri legate de modul în care sunt livrate volumele, echilibrarea lor, potenţialele schimbări viitoare ale legilor sau provocările fiscale şi contabile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO