ZF 24

Putin pune bazele, alături de nostalgici din fosta URSS, unei uniuni economice care sa rivalizeze cu Europa

Putin pune bazele, alături de nostalgici din fosta URSS,...

Autor: Iuliana Enache

29.05.2014, 19:00 642

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat, joi, cu omologii săi din Belarus şi Kazahstan un acord pentru crearea unei Uniuni economice eurasiatice, un proiect ce ar urma să permită reinstaurarea influenţei Moscovei asupra fostelor republici sovietice, relatează AFP.

Documentul a fost semnat de preşedintele rus Vladimir Putin, cel belarus Aleksandr Lukaşenko şi cel kazah Nursultan Nazarbaiev la Astana, capitala Kazahstanului.

"Această uniune este economică şi nu afectează suveranitatea statelor participante", a subliniat Nazarbaiev după semnarea textului.

Lansată la 1 ianuarie 2015, această uniune ar urma să favorizeze o integrare aprofundată a acestor ţări care din 2010 fac parte dintr-o Uniune Vamală.

Armenia şi Kîrgîzstan, alte două foste republici sovietice, şi-au anunţat intenţia de a adera la această uniune până la sfârşitul anului.

În schimb, preşedintele rus a fost nevoit să se resemneze cu absenţa Ucrainei, o ţară cu 46 de milioane de locuitori şi cu un potenţial industrial real, devastată de o criză fără precedent de la sfârşitul lui noiembrie, când preşedintele Viktor Ianukovici de atunci a refuzat să semneze un Acord de Asociere cu UE.

Noul preşedinte ucrainean, miliardarul prooccidental Petro Poroşenko, ales duminică, a anunţat deja că obiectivul său va fi intrarea Ucrainei în Uniunea Europeană, în pofida ambiţiilor Moscovei, care a încercat la sfârşitul lui 2013 să ademenească Kievul cu avantaje economice dacă rămâne în orbita sa şi intră în Uniunea Vamală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO