Business Internaţional

Profitul Volkswagen scade cu 92%

30.10.2006, 16:43 13

Volkswagen, al treilea constructor de masini din Europa, a declarat ca profiturile au scazut pentru prima oara in ultimele cinci trimestre din cauza costurilor de reducere a personalului din Germania si a cheltuielilor cu pensiile, titreaza Bloomeberg.
Profitul net pe al treilea treimestru a scazut cu 92%, la 23 mil. euro, sau 6 centi pe actiune, de la 273 mil. euro sau 71 de centi pe actiune cu un an inainte, a declarat directorul financiar Hans Dieter Poetsch. Vanzarile au crescut cu 7,1%, la 25,1 mld. euro.
"Prin aceste restructurari s-a creat o baza solida pentru dezvoltare", a declarat Pia Hellbach, analist la Kepler Equities in Frankfurt, care recomanda pastrarea actiunilor VW.
Directorul executiv Bernd Pischetsrieder a declarat in februarie ca va reduce numarul de angajati cu 20.000, iar luna trecuta a incheiat un acord cu sindicatele pentru cresterea saptamanii de lucru cu 4,2 ore fara cresterea salariilor, in schimbul garantarii securitatii locului de munca si a contributiei la fondul de pensie al fiecarui angajat cu o suma unica de 6.279 euro. Vanzarile au crescut cu ajutorul introducerii unor noi modele ca Passat sedan si Audi A4, iar Pischetsrieder a spus ca planuieste sa adauge alte 28 de modele pana la sfarsitul lui 2008.
Volkswagen, cu sediul in Wolfsburg, Germania, si-a crescut portofoliul de actiuni pe care il detine in constructorul de camioane MAN pana la aproximativ 20%, de la 15,1 procente, a declarat Poetsch. Pischetsrieder isi doreste sa reuneasca MAN, Scania si unitatea de camioane de mare tonaj Volkswagen pentru a crea cel mai mare constructor de camioane european. Volkswagen a cumparat primul pachet de actiuni MAN pe 4 octombrie, prin ceea ce a numit o "miscare strategica" venita ca raspuns la oferta MAN pentru Scania. Constructorul de masini, cel mai mare actionar al MAN, si compania Scania cu sediul in Suedia au fixat mijlocul lui noiembrie ca deadline pentru efectuarea tranzactiei. Scania, constructorul de camioane numarul doi in Suedia, a refuzat pana acum ofertele de preluare venite din partea MAN, cel de-al treilea constructor de vehicule comerciale din Europa.
Actiunile Volkswagen au crescut cu 1,5 euro, sau 1,9 pocente, pana la 78,70 euro, cea mai mare valoare atinsa in ultimii opt ani. Actiunile au castigat 76 de procente in acest an, cea mai buna performanta a companiilor ce intra in calculul indicelui bursier german DAX.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO