Companii

Producatorul sucurilor Tymbark a cumparat si restul de 20% din actiunile Arnos Oradea

01.10.2008, 19:50 669

Grupul polonez Maspex, care produce in Romania sucurile Tymbark si produsele instant La Festa, a semnat marti acordul de preluare a 20% din titlurile producatorului de paste fainoase Arnos Oradea, dupa ce in luna noiembrie a anului trecut a platit aproximativ 7 milioane de euro pentru 80% din actiunile companiei oradene.

"Am considerat ca este mai bine sa vindem si pachetul de 20% pe care il mai detineam in Arnos. Banii pe care i-am obtinut in urma acestei tranzactii vor fi investiti, in masura in care va fi nevoie, intr-o alta companie pe care familia mea o detine in Oradea, Paradigma Group", a declarat Gere Szabolcs, fostul director comercial al Arnos. El a mentionat ca Paradigma Group a fost infiintata in anul 2004, cu activitate in domeniul consultantei, activitate care ar putea fi schimbata insa in viitorul apropiat.
"Ieri (marti - n. red.) a fost incheiata preluarea totala a companiei Arnos de catre grupul Maspex. Primul pas a fost facut la sfarsitul anului trecut atunci cand a fost preluat pachetul majoritar al companiei. Familia Gere ne-a sustinut in aceasta perioada si ne-a ajutat sa cunoastem profilul companiei si suntem deschisi sa ii sustinem in proiectele lor ulterioare", a declarat Krzysztof Grabowski, presedintele Tymbark Maspex Romania.
Reprezentantii celor doua companii nu au precizat valoarea tranzactiei, insa potrivit sumelor vehiculate in piata in cazul primei etape a deal-ului (6-7 mil. euro), fondatorii Arnos au mai incasat saptamana aceasta alte 2 mil. euro.
Inainte de a semna cu cei de la Tymbark, reprezentantii Arnos au purtat discutii de vanzare cu mai multi jucatori din afara tarii pentru a putea intari pozitia marcii in piata si a continua dezvoltarea companiei. In acelasi timp, oficialii Maspex erau interesati de achizitionarea unui jucator local dupa ce timp de aproximativ doi ani au analizat posibilitatea de a-si aduce divizia de paste Lubella in Romania.
Szabolcs a adaugat ca incepand cu data de 1 octombrie a acestei luni, atat el cat si ceilalti membri ai familiei sale isi vor inceta activitatea in cadrul companiei Arnos.
"Echipa de vanzari a companiei Arnos a fost inglobata in structura Tymbark, iar in prezent directorul comercial al Tymbark are in subordine activitatea ambelor companii", a spus fostul actionar al Arnos.
Arnos Oradea a fost infiintata in 1992 de catre doi investitori locali, Arpad si Janos Gere.
Compania era cel de-al patrulea jucator din piata locala a pastelor, cu o cota de 10% si afaceri estimate la peste 5 mil. euro, in momentul in care a fost achizitionat de producatorul sucurilor Tymbark.
Producatorul din Oradea a finalizat anul trecut cu afaceri de 3,8 mil. euro, in crestere cu 22,5% fata de anul precedent, un profit net de 0,7 mil. euro si 90 de angajati. In aceeasi perioada, Tymbark Maspex a realizat afaceri de 57 mil. euro, un profit net de un milion de euro, cu un total de 650 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO