ZF 24

Producătorul de componente auto Compa Sibiu a încheiat 2023 cu o cifră de afaceri de 767 milioane lei, în creştere cu 4%, în timp ce profitul net s-a triplat la 7,6 milioane lei

Producătorul de componente auto Compa Sibiu a încheiat...

Autor: Roxana Rosu

28.02.2024, 09:43 176

Producătorul de componente auto Compa Sibiu (simbol bursier CMP) a încheiat 2023 cu o cifră de afaceri de 767 milioane lei, cu 4% peste nivelul din anul anterior, în timp ce profitul net s-a triplat la 7,6 milioane lei, de la 2,5 milioane lei în 2022, arată raportul financiar publicat miercuri.

Compania a derulat anul trecut investitii de 19 milioane lei, cu 35% mai putine decât în 2022.

Nivelul EBITDA (profit netĂcheltuieli cu dobanzileĂcheltuieli cu impoziteleĂcheltuieli cu amortizarea si deprecierea) s-a majorat de asemenea cu 13%, la 60 milioane lei.

”Cresterea afacerilor a fost generata in principal de cresterile de pret acceptate de clienti pentru anul in curs. Numarul de comenzi a fost fluctuant pe parcursul anului 2023, fapt ce a determinat societatea sa se adapteze la cerintele clientilor. Pentru volumele  suplimentare in prima parte a anului pana in iulie-august  2023 compania a fost obligata sa lucreze zilele libere de sambata si duminica (cu plata muncii cu un tarif dublu), fapt ce a avut un impact major in costuri. Pentru partea a doua a anului cand volumele au fost in scadere la unii clienti in special in lunile noiembrie si decembrie compania a recurs la acordare de concedii de odihna”, se precizează în raport.

Principalii clienţi ai Compa în primul semestru din 2023 au fost compania Phinia, cu 45% din livrări, Bosch, cu 13%, Haulotte şi Garrett.

Producătorul a precizat că se confruntă cu lipsa de personal calificat, problemă pe care o au ş alte companii din Sibiu.

Societatea a demarat actiuni impreuna cu firme specializate pentru recrutarea de personal din alte tari.” In prezent avem un numar semnificativ de persoane calificate din alte tari”.

Compania produce la Sibiu componente pentru sisteme de injecţie, lame, braţe şi prinderi pentru ştergă­toare de parbriz, cartere centrale, flanşe şi role pentru turbo­suflante, pinioane pentru casete de direcţie, com­ponente pentru coloane de direcţie, arcuri, piese ştan­ţate, piese forjate, transmisii cardanice, ansamble mecano-sudate, componente pentru instalaţii de aer condiţionat, echipamente industriale, matriţe şi scule.

Valoarea de piaţă a producătorului atinge 164 milioane de lei. Din acţionariat fac parte Ioan Deac, cu 19% din acţiuni şi Mihaela Dumitrescu, cu 19,1%, conform BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO