ZF 24

Producătorul de ambalaje biodegra­dabile din hârtie Exonia, un business contro­lat de antreprenorul Tiberiu Stoian, preia activele fostului combinat de panificaţie din Iaşi, administrat anterior de Vel Pitar, şi vrea să dezvolte cea mai mare fabrică de profil din Europa de Est

Producătorul de ambalaje biodegra­dabile din hârtie...

Autor: Roxana Rosu

18.11.2023, 21:14 3707

Producătorul de ambalaje biodegra­dabile din hârtie Exonia, un business contro­lat de antreprenorul Tiberiu Stoian, va prelua activele fostului combinat de panificaţie din Iaşi, administrat anterior de Vel Pitar şi deţinut de VP Terenuri,  parte a fondului american de investiţii Broadhurst NCH Capital.

Reprezentantii Exonia nu au făcut publică valoarea tranzactiei, dar au declarat pentru ZF că evaluarea minimă pentru această proprietate, în grila notarială, este de peste 6,5 milioane de euro.

Grupul Vel Pitar, liderul pieţei de panificaţie din România, a fost cumpărat la începutul anului de Grupo Bimbo, o multinaţională mexicană, de la fostul proprietar, fondul de investiţii american Broadhurst, administrat la rândul său de New Century Holdings (NCH Capital).

În urma tranzactiei, Exonia vrea să transforme fostul combinat în cea mai mare fabrică de ambalaje biodegradabile din hârtie din Europa de Est.

Activele incluse în tranzacţie sunt reprezentate de platforma industrială în suprafaţă de aproape 30.000 mp şi hale industriale de mari dimensiuni ce însumează peste 7.000 mp, aflate chiar în vecinătatea fabricii Exonia din Iaşi.

Prin această extindere, compania va avea la dispoziţie aproape un hectar de hale amplasate pe aproximativ 5 hectare de platforme, utilizate pentru activităţi de depozitare şi logistică.

”Noile spaţii de producţie extrem de generoase, în care vor fi montate în primul semestru al anului următor linii tehnologice de ultimă generaţie aflate în faza finală a producţiei lor în Germania, vor oferi afacerilor EXONIA impulsul şi resursele necesare, pentru susţinerea planului de  dezvoltare strategică elaborat în prima parte a anului 2022”, a declarat Tiberiu Stoian.

Prin această investitie, grupul vizează extinderea prezentei pe pieţele din Uniunea Europeană, SUA şi Orientul Mijlociu, folosind autostrada care va lega Iaşi-ul de Europa de Vest, dar şi portul Constanţa,

”Dezvoltarea centrului operaţional EXONIA în Iaşi, vizează avantajul proximităţii şi faţă de piaţa Ucrainei, care după încheierea conflictului armat, va genera un consum consistent ce va fi stimulat de susţinerea financiară pentru reconstrucţie oferit de partenerii europeni şi americani”, sunt de părere reprezentantii Exonia.

Grupul a fost fondat în anii 2000 de omul de afaceri Tiberiu Stoian (90%), alături de soţia sa Nadia (10%) şi include, pe lângă producătorul de ambalaje din hârtie Exonia Holding şi investiţii în producţia şi distribuţia de ambalaje din polimeri, IT şi imobiliare şi agricultură în România şi SUA.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO