ZF 24

Problemle se ţin lanţ pentru cel mai controversat preşedinte contemporan al Statelor Unite: Un judecător din New York a decis că Donald Trump şi-a construit fraudulos imperiul imobiliar timp de ani de zile

Problemle se ţin lanţ pentru cel mai controversat...

Autor: Andrei Şerbănescu

27.09.2023, 14:00 389

Donald Trump a comis fraude ani de zile în timp ce şi-a construit imperiul imobiliar care i-a adus notorietatea, a decis marţi un judecător din New York, respingând în termeni fermi încercarea fostului preşedinte de a anula un proces civil împotriva sa, raportează The Guardian.

Judecătorul Arthur Engoron a constatat că Trump şi directorii companiei sale, inclusiv fiii săi Eric şi Donald Jr, au înşelat în mod obişnuit şi repetat băncile, asigurătorii şi alte persoane prin supraevaluarea masivă a activelor şi prin exagerarea valorii sale nete în documente.

Decizia a fost luată în cadrul unui proces civil intentat de Letitia James, procurorul general al New York-ului, cu câteva zile înainte de începerea unui proces fără juraţi care va audia acuzaţiile potrivit cărora Trump şi Trump Organization au minţit timp de un deceniu cu privire la valoarea activelor şi la averea sa netă pentru a obţine condiţii mai bune la credite bancare şi asigurări.

„Documentele conţin în mod clar evaluări frauduloase pe care inculpaţii le-au folosit în afacerile lor”, a scris Engoron.

James a declarat că Trump s-a angajat într-o operaţiune de „momeală şi manipulare", umflându-şi averea cu până la 2,23 miliarde de dolari şi, după o măsurătoare ulterioară, cu până la 3,6 miliarde de dolari, în declaraţiile financiare anuale date băncilor şi asigurătorilor.

Printre activele ale căror valori au fost umflate se numără proprietatea lui Trump de la Mar-a-Lago din Florida, apartamentul său penthouse din Trump Tower din Manhattan, precum şi diverse clădiri de birouri şi terenuri de golf, a precizat James în procesul depus în septembrie 2022.

Echipa de avocaţi a lui Trump îi ceruse anterior lui Engoron să respingă cazul împotriva fostului preşedinte, argumentând că James nu avea autoritatea de a intenta procesul, deoarece nu existau dovezi că publicul a fost afectat de acţiunile lui Trump şi că multe dintre acuzaţii au depăşit termenul de prescripţie.

Dar judecătorul a dat dovadă săptămâna trecută de o lipsă profundă de , reproşându-le avocaţilor lui Trump că au adus „argumente frivole" şi declarând va lua în considerare o serie de sancţiuni împotriva lor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO