ZF 24

Problemele se ţin lanţ pentru prima economie a Europei: Ministerul de Finanţe al Germaniei adoptă o îngheţare a viitoarelor cheltuieli guvernamentale ca răspuns la agravarea problemelor bugetare ale ţării

Problemele se ţin lanţ pentru prima economie a Europei:...

Autor: Andrei Şerbănescu

21.11.2023, 14:27 168

Guvernul german a impus o îngheţare a angajamentelor de noi cheltuieli, într-un proces pe care Ministerul de Finanţe l-a numit drept un pas necesar în contextul în care coaliţia cancelarului Olaf Scholz se confruntă cu o criză bugetară tot mai gravă, potrivit Reuters.

Planurile de cheltuieli ale guvernului au fost date peste cap de o hotărâre judecătorească de săptămâna trecută, care a blocat un transfer al guvernului în valoare de 60 de miliarde de euro (65 de miliarde de dolari) în fonduri neutilizate din pandemia COVID-19 către o serie de iniţiative ecologice. Decizia în cauză ar putea priva o parte a industriei germane de sprijinul necesar pentru a o menţine competitivă într-un climat economic din ce în ce mai sensibil.

Hotărârea a tensionat atât coaliţia tripartită a lui Scholz, care se poziţionează în favoarea cheltuielilor, cât şi Partidul Liber-Democrat (FDP), conservator din punct de vedere fiscal, în legătură cu suspendarea limitelor autoimpuse privind creşterea de noi datorii.

Îngheţarea viitoarelor promisiuni de cheltuieli adoptată de Ministerul de Finanţe traversează aproape întregul buget federal, după cum arată o scrisoare a secretarului de stat, care ilustrează numeroasele îngrijorări referitoare la potenţialele consecinţe care s-ar putea răsfrânge asupra finanţelor.

Măsura se aplică tuturor ministerelor, fiind îndreptată inclusiv către un fond de 200 de miliarde de euro care a fost creat pentru a sprijini companiile în timpul pandemiei şi al crizei energetice generate în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Ministrul Economiei, Robert Habeck, a avertizat luni că hotărârea judecătorească ar putea avea un impact grav asupra capacităţii Germaniei de a-şi sprijini industria în timpul tranziţiei ecologice şi de a împiedica susţinerea locurilor de muncă şi a creării de valoare adăugată.

Acest lucru ar putea include fabricile de cipuri planificate, extinderea lanţului de aprovizionare cu baterii şi decarbonizarea oţelului, potrivit mai multor surse guvernamentale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO