ZF 24

Problemele din Portugalia ţin din nou investitorii departe de bursă

Problemele din Portugalia ţin din nou investitorii...

Autor: Stefan Musgociu

03.07.2013, 19:58 362

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,3%, într-o piaţă unde puţini investitori au intrat la tranzacţionare, iar operaţiunile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat peste două treimi din lichiditatea de doar 12,4 milioane de lei.

Piaţa a fost pe roşu încă din primele minute, continuând să urmeze linia burselor europene, influenţate de criza politică din Portugalia declanşată luni de demisia ministrului Finanţelor Vitor Gaspar. Acţiunile unor bănci portugheze au pierdut ieri 10% după ce randamentele la împrumuturile statului pe 10 ani au urcat la 8%.
Scăderile de pe piaţa de la Bucureşti au fost de o intensitate mai redusă decât corecţiile înregistrate de bursele vest-europene, care au fost de până la 1,7%.

„Piaţa românească nu poate ieşi din peisajul global, însă scăderile sunt de mică amploare pe fondul unor rulaje modeste şi tipice sezonului estival“, a declarat Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări al firmei de brokeraj NBG Securities România.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în stagnare, în timp ce indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a plasat cu 1,09% sub ziua precedentă.

Puţinii investitori au transferat în total acţiuni de 12,4 mi­lioane de lei (2,8 milioane de euro). Peste două treimi din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu titlurile Fondului Proprietatea, de 8,5 milioane de lei (1,9 milioane de euro). Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,66%, la 0,6065 lei. Pe de altă parte, titlurile Bursei de Valori (BVB) au avansat cu 2,91%, după ce marţi au urcat cu 2%.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 04.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO