ZF 24

Probleme mari pentru comisarii bulgar si lituanian. Dacian Ciolos da proba de foc vineri

13.01.2010, 15:40 19

Bulgaria si Lituania ar putea fi obligate sa faca altenominalizari pentru Comisia Europeana dupa ce candidatii lor aupicat, practic, examenul in fata Comisiilor de specialitate aleParlamentului European.

Rumiana Jeleva, comisarul desemnat al Bulgariei care ar urma sase ocupe de Cooperare Internationala, Ajutor Umanitar si PrevenireaCrizelor a intampinat dificultati majore in timpul audieriiparlamentare. Deja la Sofia se vehiculeaza lui numele lui NikolaiMladenov, ministrul bulgar al apararii sau al Julianaei Nikolova,responsabila cu verificarea modului in care sunt utilizatefondurile primite din partea UE pentru a prelua locul RumianeiJeleva. Acesteia din urma i s-a reprosat ca a ascuns Comisieiparlamentare amploarea intereselor ei de afaceri. Concret,comisarul desemnat s-ar fi aflat, pana in 2009, la conducerea uneifirme, Global Consult (desi era ministru de externe atunci), dar nua mai notat acest lucru in declaratia de interese inca din 2007 sinu a recunoscut acest lucru in fata comisiei europarlamentului.

Ziarul german Die Welt a publicat recent un articol in care seintreaba daca nu cumva Rumiana Jeleva, este "mireasa unui gangsterpentru UE". Articolul a citat o serie de informatii furnizate desurse anonime potrivit carora sotul lui Jeleva, bancherul KrasimirJelev, are legaturi cu mafia ruseasca de-a lungul coastei MariiNegre si a lucrat pentru compania dubioasa TIM. Pana in vara lui2009, Jelev a condus filiala din Burgas a Bancii CooperativeCentrale.

Europarlamentarul roman, Corina Cretu spune, intr-un comunicat,ca Bulgaria ar trebui sa o inlocuiasca pe Jeleva care ar fi avut oprestatie slaba in fata europarlamentarilor.

"Asteptam evaluarea Comisiei Europene, care se va incheia pe 19ianuarie", a comentat Rumiana Jeleva intr-o discutie avuta cuziaristii la incheierea unei sedinte a Guvernului.

Si candidatul Lituaniei are probleme. Algirdas Semeta ar puteafi victima audierilor chiar inaintea Jelevei. Semeta, nominalizatpentru portofoliul Impozite si Combaterea Fraudei, a fost acuzat deeuroparlamentarii socialisti ca a dat raspunsuri neconvingatoare sineadecvate la intrebarile privind paradisurile fiscale,managementul fondurilor Uniunii Europene si oficiul de combatere afraudei al Uniunii.

Parlamentul, care ii audiaza pe toti cei 26 de candidati pentrufotoliile de comisari, nu are competenta legala sa respinga unanumit candidat, el poate respinge doar Comisia Europeana inansamblu. Tocmai de aceea, daca exista obiectii puternice, sefulComisiei se poate vedea obligat sa retraga un candidat pentru a nupune in pericol soarta intregului Executiv european.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO