ZF 24

Preţul petrolului se menţine aproape de 90 de dolari pe baril şi continuă să fie afectat de războiul dintre Israel şi Hamas

Preţul petrolului se menţine aproape de 90 de dolari pe...

Autor: Andrei Şerbănescu

24.10.2023, 13:12 76

Petrolul s-a menţinut aproape de 90 de dolari pe baril, după ce luni a înregistrat cea mai mare scădere de la atacul Hamas asupra Israelului, scrie Bloomberg.

Referinţa globală Brent a suferit o serie de modificări, după ce a scăzut cu 2,5% în sesiunea precedentă. În Israel se fac tot mai multe apeluri pentru a regândi amploarea unei invazii terestre, pe fondul pericolului de represalii din partea militanţilor Hezbollah din Liban, al temerilor legate de soarta celor aproximativ 200 de ostatici din Gaza şi al riscului de pierderi militare israeliene.

De asemenea, economia occidentală înregistrează noi semne de slăbiciune, datele economice semnalând că zona euro ar putea intra în recesiune. Acest lucru a reiterat riscurile tot mai accentuate pentru consumul de petrol.

Lipsa unor perturbări imediate în Orientul Mijlociu, sursa a aproximativ o treime din ţiţeiul mondial, a dus la diminuarea unei părţi din prima de risc de război. Cu toate acestea, Brent-ul este încă cu aproximativ 7% mai mare decât înainte de atacul din 7 octombrie, iar printre principalii factori care ar putea declanşa o nouă creştere a preţurilor se numără intensificarea de către Washington a controalelor de conformitate privind petrolul iranian sancţionat şi întreruperea de către Teheran a unor rute maritime cheie.

„Eforturile diplomatice din Gaza indică posibilitatea unei răciri a conflictului, domolind elanul preţurilor la petrolul", a declarat Priyanka Sachdeva, analist senior de piaţă la Phillip Nova Pte. „De asemenea, pieţele aşteaptă cu nerăbdare noi indicii privind economia americană pentru a evalua cererea internă de combustibil".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO