ZF 24

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că nu are absolut niciun interes să atace NATO, în timp ce Rusia şi Ucraina continuă schimbul de atacuri cu drone

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că nu are...

Autor: Andrei Şerbănescu

18.12.2023, 13:11 185

Vladimir Putin a declarat că Rusia nu are nicio intenţie de a ataca ţările NATO, calificând drept „un nonsens total" afirmaţiile preşedintelui Joe Biden potrivit cărora Moscova reprezintă o ameninţare pentru membrii alianţei de apărare, raportează Bloomberg. 

Biden a declarat reporterilor în această lună că „dacă Putin cucereşte Ucraina, îşi va continua campania de agresiune şi-n restul Europei", în timp ce îi îndemna pe legislatori să deblocheze ajutorul militar de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev, blocat într-o dispută cu republicanii privind securitatea frontierelor.

„Dacă Putin va continua, atacând, în cele din urmă, un aliat NATO, forţele americane vor fi obligate să intervină violent împotriva forţelor ruse”, a spus preşedintele SUA.

Rusia nu are „niciun motiv sau interes, nici geopolitic, nici economic, nici militar, să se lupte cu ţările NATO", a declarat preşedintele Putin într-un interviu acordat televiziunii ruse de stat şi publicat duminică pe Telegram. „Nu avem nicio pretenţie teritorială unii faţă de alţii, drept urmare, nici nu ne dorim să stricăm relaţiile cu ei. Din contră, suntem interesaţi să dezvoltăm relaţii cu partenerii NATO".

Comentariile par a fi menite să slăbească sprijinul continuu acordat Kievului de către Statele Unite şi Europa. Putin a negat în repetate rânduri că a plănuit să atace Ucraina înainte de invazia din 2022, moment care a marcat declanşarea celui mai grav conflict din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a plecat săptămâna trecută de la Washington cu mâinile goale, în urma disputelor politice desfăşurate la nivel parlamentar cu privire la ajutorul economic pe care Ucraina îl cere din partea Statelor Unite.

Putin a făcut aceste remarci în timp ce Rusia şi Ucraina au anunţat că au interceptat, fiecare, atacuri cu drone de dimensiuni considerabile în cursul nopţii. 

Comandamentul Forţelor Aeriene ucrainene a declarat că apărarea sa a doborât toate cele 20 de drone Shaheed, alătri de o rachetă de croazieră Kh-59 lansată de Rusia, în timp ce o rachetă Iskander-K, a fost, de asemenea, doborâtă. De asemenea, Ministerul rus al Apărării a declarat că a interceptat 35 de drone ucrainene în regiunile Lipetsk, Rostov şi Volgograd. 

Atacurile au avut loc la o zi după ce Rusia a declarat că a doborât aproape 40 de drone ucrainene. Majoritatea au fost doborâte deasupra Crimeei, peninsula de la Marea Neagră pe care forţele ruseşti o ocupă din 2014, celalte fiind distruse în regiunile ruseşti Kursk şi Belgorod.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO