ZF 24

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, laudă politica externă „independentă" a Ungariei înainte de întâlnirea cu Orbán, în ceea ce analiştii vestici consideră a fi o încercare de exploatare a slăbiciunilor din UE şi NATO

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, laudă politica...

Autor: Andrei Şerbănescu

08.05.2024, 13:44 206

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a lăudat guvernul premierului ungar Viktor Orbán pentru că urmăreşte o politică externă „independentă" şi „sfidează" politica marilor puteri, în cadrul unei călătorii în Europa care, potrivit analiştilor, are ca scop exploatarea diviziunilor din UE şi NATO, scrie Financial Times.

Xi, care urmează să sosească în Ungaria din Serbia în această seară, la finalul turneului său european de cinci zile, a cerut Budapestei să „conducă" relaţiile dintre naţiunile din Europa Centrală şi de Est cu China, într-o scrisoare publicată de grupul media maghiar Magyar Nemzet.

„Am trecut împreună prin greutăţi şi am sfidat împreună politicile de putere în mijlocul unor relaţii internaţionale volatile", a spus Xi în versiunea în limba engleză a articolului. 

Comentariile au părut a fi o referire la modul în care Orbán, cel mai longeviv prim-ministru al Europei, a sfidat presiunile venite din partea Bruxelles-ului, a SUA şi a NATO, a menţinut relaţii de prietenie cu Moscova şi a aprofundat legăturile de afaceri cu China.

Luni, la începutul călătoriei sale, Xi i-a spus preşedintelui francez Emmanuel Macron că lumea trebuie să evite un „nou război rece", parte a unei campanii a factorilor de decizie chinezi de a convinge guvernele europene să se distanţeze de politica externă a SUA care, se susţine, are ca scop să limiteze ascensiunea Beijingului.

Conform estimărilor oficiale chineze, investiţiile străine directe acumulate de întreprinderile chineze în Ungaria ar putea ajunge la 30 de miliarde de euro până la sfârşitul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO