ZF 24

Presedintele BCE, Jean-Claud Trichet, intampina opozitia consiliului in privinta reducerii dobanzii de referinta la euro

Trichet intampina opozitia consiliului BCE in privinta reducerii dobanzii de referinta
17.04.2009, 12:42 21

Jean-Claude Trichet se confrunta cu opozitia multor membri ai Consiliului de Guvernare al Bancii Centrale Europene (BCE) cu privire la reducerea dobanzii de referinta la nivel apropiat de 0%, informeaza Bloomberg.

La cateva luni dupa ce alte banci centrale au redus dobanza de referinta in apropierea pragului de zero procente, consiliul care reuneste 22 de membri nu este inca hotarat daca sa urmeze acest exemplu.

"Ma tem ca BCE va fi incetinita de cateva certuri interne", a declarat Ken Wattret, economist pe zona euro din partea BNP Paribas. "Pare sa se transforme intr-o batalie intre activisti si cei care au o atitudine mai conservativa. Este cea mai mare disputa sub conducerea lui Trichet".

Criticile aduse de consiliul BCE au fost facute pe buna dreptate, Axel Weber, membru al consiliului de administrare al Bancii Centrale Europene (BCE) declarand ca o reducere a dobanzii de referinta sub 1% ar putea duce la o stagnare a pietei monetare interbancare.

"Ma opun ideei de reducere a dobanzii de referinta sub 1%", pentru ca o asemenea masura nu ar incuraja deloc bancile sa se imprumute intre ele, a spus Weber in cadrul unui discurs sustinut zilele trecute la Hamburg. "Prin urmare, riscul exista ca piata interbancara sa devina complet paralizata".

Desi presedintele BCE, Jean Claude Trichet, a semnalat ca banca ar putea reduce dobanda de referinta la 1% de la 1,25% in luna urmatoare, acesta a negat posibilitatea ca dobanzile de depozit sa fie reduse de la 0,25%. O scadere a diferentei intre cele doua dobanzi ar reduce sansele ca bancile sa se imprumute, acestea putand imprumuta bani de la BCE si depozita resursele financiare in exces in depozite overnight; costul minimal ar fi astfel preferabil riscului de a imprumuta altor institutii financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO