ZF 24

Premierul Ponta forează la companiile americane în căutare de noi investiţii

Premierul Victor Ponta în timpul unei discuţii cu reprezentanţii Motorola. El s-a întâlnit ieri în SUA cu reprezentanţii companiilor americane ExxonMobil, Chevron, Motorola, HP şi IBM

Premierul Victor Ponta în timpul unei discuţii cu reprezentanţii Motorola. El s-a întâlnit ieri în SUA cu reprezentanţii companiilor americane ExxonMobil, Chevron, Motorola, HP şi IBM

Autor: Iulian Anghel

21.10.2013, 20:52 279

Premierul Vicitor Ponta se întâl­neşte astăzi la Casa Albă cu vice­preşedintele SUA Joe Biden, în cea de-a doua zi a vizitei pe care o face în Statele Unite.

Parteneriatul strategic politic şi militar încheiat între România şi SUA, dar şi perspectivele colaborării economice, o colaborare cu suişuri şi coborâşuri în ultima vreme, ar trebui să se afle printre temele de discuţie în întâlnirile pe care premierul Ponta le are în SUA.

Dar, mai mult decât acestea, o anume încercare de a sublinia şi întări realitatea că la Bucureşti puterea politică s-a schimbat, după opt ani în care interlocutorul privilegiat al Washingtonului a fost Traian Băsescu, este miza principală a vizitei, care este mai degrabă politică. Aceasta este prima vizită oficială pe care Ponta o face în SUA în calitate de prim-ministru.

Dincolo de relaţiile politice care au fost bune cu SUA în ultimul deceniu – prilejuite de situarea fără rezerve a României în tabăra americană - relaţiile economice nu au strălucit, deşi era de aşteptat ca parteneriatul strategic să le impulsioneze.

SUA sunt pe locul 9 în topul investi­torilor străini în România, cu un stoc al investiţiilor la nivelul lui 2012 de 1,8 mld. dolari. Nivelul schimburilor comerciale este de 2,4 mld. dolari, cu excedent comercial pentru România – 1,4 mld. dolari exporturi şi 800 mil. euro importuri.

În privinţa marilor proiecte, ceea ce ar fi urmat să fie o mare investiţie s-a dovedit a fi un mare eşec – este vorba despre autostrada care urma să fie construită de Bechtel, pentru care România a plătit 1,4 miliarde de euro şi s-a ales cu 40 de kilometri de drum. Însă România nu este de neglijat pentru americani, mai ales când afacerile sunt sigure – interesul pe care giganţii ExxonMobil sau Chevron îl arată pentru re­sursele energetice potenţiale ale României este evident şi de necontestat.

De altminteri, ieri, în prima zi a vizitei în SUA, premierul Victor Ponta s-a întâlnit cu reprezentanţii mai multor companii ame­ricane care activează în România între care şi Exxon sau Chevron, dar şi coloşii în in­dustria IT IMB sau Hewlett Packard (HP).

Sectoarele care au atras cele mai multe investiţii americane în România sunt in­dustria auto, industria construcţiilor de ma­şini, utilajele şi echipamentele, agricultura.

Numărul companiilor cu capital american înregistrate în România nu depăşeşte 7.000. Printre cele mai importante companii americane cu investiţii directe aici se numără producătorul de microprocesoare ADM, Aecom, companie de servicii de management, grupul financiar Citibank, Coca-Cola, Colgate Palmolive, Eli Lilly, Ford, General Electric, Hewlett Packard, Hilton, McDonald’s, Microsoft, Oracle, PepsiCo, Philip Morris şi Procter & Gamble. Altele precum Exxon sau Chevron se pregătesc să dea „lovituri“ importante pe piaţa gazelor. Gigantul ExxonMobil caută alături de Petrom gaze în Marea Neagră, în vreme ce Chevron, în ciuda obstacolelor de etapă, pare decisă să se implice activ pe piaţa posibilă a gazelor de şist.

Cu câteva zile înainte de vizita lui Ponta în SUA, Bucureştiul şi Washingtonul au bătut palma pentru folosirea infrastructurii româneşti pentru retragerea soldaţilor americani din Afganistan. Nu este neapărat un semn de bunăvoinţă, ci de bună înţelegere. Însă nu este deloc de neglijat că Victor Ponta caută în SUA o anume recunoaştere după zbuciumatul an politic 2012, când administraţia americană s-a situat de partea lui Traian Băsescu în conflictul politic de la Bucureşti.

Înainte să plece la Washington, premierul român a spus, citat de Mediafax, că la întâlnirea cu vicepreşedintele Joe Biden va fi reafirmat Parteneriatul strategic politic şi militar dintre cele două ţări şi vor fi abordate perspectivele de colaborare pentru perioada imediat următoare, iar în întâlnirile cu reprezentanţi ai Congresului va fi discutată modificarea legislaţiei care să permită includerea României în programul Visa Waiver de liberalizare a regimului vizelor.
 

Ce interese au în România companiile cu ai căror reprezentanţi s-a întâlnit premierul român Victor Ponta

Gigantul ExxonMobil a semnat la sfârşitul anului 2008 un acord de explorare, împreună cu OMV Petrom de hidrocarburi la Marea Neagră. Potrivit acordului, Exxon îşi asumă 50% din riscuri, 50% din investiţiile necesare şi va intra în posesia a 50% din producţia rezultată în cazul în care explorările vor avea succes. Lucrările de explorare ale celor două companii au început în august 2009. La începutul acestui an OMV şi Exxon au anunţat o descoperire semnificativă la exploatările din Marea Neagră (în Blocul Neptun, la 170 de kilometri de ţărm), estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42 - 84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3 - 6 ori consumul anual al României.

La acest moment Chevron, al doilea grup petrolier din SUA, este, probabil, cea mai cunoscută companie americană în România. Scandalul recent al gazelor de şist de la Pungeşti (Vaslui), unde locuitorii s-au opus începerii lucrărilor de explorare, a determinat gigantul american să facă un pas înapoi şi să anunţe amânarea operaţiunilor în zona Vaslui. Începând cu 2010 Chevron a primit licenţe de explorare a gazelor de şist în trei blocuri situate în regiunea Constanţa (lângă Adamclisi, Costineşti şi Vama Veche) în jur de 2.700 km pătraţi, întreaga procedură fiind încheiată în timpul guvernului Ungureanu. În 2011, compania a mai achiziţionat de la compania Regal Petroleum un teren de 6.350 km pătraţi în judeţul Vaslui, pentru care a primit toate documentele ca să înceapă explorarea în timpul guvernelor Ungureanu şi Ponta. Chevron are terenurile concesionate pe 30 de ani.

Este unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente de comunicaţii din lume, compania americană este cunoscută pentru livrările de tehnologie de comunicaţii Tetra, utilizate de diferite autorităţi publice. Soluţiile de comunicaţii sunt utilizate însă şi de companii precum OMV Petrom sau companii de taxi.

Este cel mai mare jucător de pe piaţa de IT din România, cu peste 3.600 de angajaţi pe fondul expansiunii centrelor de servicii care lucrează pentru clienţi internaţionali. HP România a câştigat şi unele dintre cele mai mari contracte IT cu statul de pe piaţa locală (peste 100 mil. euro), de referinţă fiind cel de informatizare al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Este unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală de IT, cu aproape 2.000 de angajaţi şi planuri de a angaja alte câteva sute în anii următori. Compania este de asemenea un furnizor important de tehnologie şi servicii IT pentru stat şi firme private.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO