ZF 24

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că l-a demis astăzi pe şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor şi a luat act de demisiile şefului ANAF şi al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale. ”Reformarea acestor instituţii trebuie accelerată”

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că l-a demis astăzi...

Autor: Roxana Rosu

30.05.2023, 14:50 785
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat marţi pe pagina de Facebook a Guvernului că l-a demis pe şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Bogdan Lari-Mihei, şi că a luat act de demisiile şefilor ANAF, Lucian Heiuş, şi al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Sorin Gal.

”Reformarea acestor instituţii trebuie accelerată, prin digitalizare, profesionalizarea angajaţilor şi eficientizarea procedurilor de lucru. Doar astfel vom putea valorifica în interes public rezultatele bune ale economiei şi vom răspunde nevoilor sociale. Prin continuarea programelor de investiţii masive, colectare corectă a veniturilor la buget şi exploatarea resurselor noastre naturale, România va intra într-o nouă etapă de modernizare, în beneficiul tuturor cetăţenilor săi”, a declarat premierul.

Nicolae Ciucă a mai spus în declaraţia sa că este nevoie de un sistem de colectare mai eficient, prin care bugetul să aibă resursele necesare politicilor publice aşteptate de cetăţeni.

”Creşterea economică pe care am obţinut-o trebuie să fie resimţită de oameni, iar pentru a reuşi acest lucru, instituţiile statului trebuie să fie mai performante. După un an în care PIB-ul ţării a crescut cu 49 miliarde de euro, trebuie să regăsim aceeaşi dinamică şi în încasările de la buget”.

Lucian Heiuş, şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi-a dat demisia luni.

În aceeaşi zi, Ministerul Finanţelor a publicat execuţia bugetară la patru luni din an, care arată că veniturile nete ale guvernului din TVA, cea mai importantă taxă, s-au prăbuşit în aprilie.

La trei luni din an, încasările din TVA creşteau cu 9%, o creştere oricum sub inflaţie şi creşterea consumului. În aprilie însă, încasările din TVA au fost de 7 mld. lei, mai mici cu 14% faţă de aprilie 2022, în condiţiile în care inflaţia este în continuare de două cifre şi vânzările cu amănuntul cresc cu 5% pe volum, deci fără a lua în calcul şi inflaţia.

ANAF ar fi înregistrat o gaură de  aproape 9 mld. de lei în primele cinci luni din an, adică diferenţa între cât a estimat că va încasa şi cât a încasat efectiv. Dacă s-ar continua tendinţa, gaura pe tot anul ar urma să fie de aproape 22 mld. lei.

 

 



 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO