ZF 24

Premierul Marcel Ciolacu: Vom da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiţie dacă guvernul de la Viena va insista să-şi exercite abuziv dreptul de veto asupra intrării României în Schengen

Premierul Marcel Ciolacu: Vom da în judecată Austria la...

Autor: Andreea Tobias

15.09.2023, 10:47 143

România va da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiţiei dacă va va insista să-şi exercite abuziv dreptul de veto în privinţa aderării României la spaţiul Schengen, spune premierul Marcel Ciolacu.

„Veto-ul exprimat de Austria nu ţine de criteriile pe care România deja le-a îndeplinit. Este vorba doar de o decizie arbitrară, nejustificată. Austria nu are niciun temei juridic pentru a se opune aderării României la spaţiul Schengen. Este doar o atitudine abuzivă! România a îndeplinit toate criteriile, iar Comisia Europeană a confirmat deja acest lucru”, a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Drept urmare, în cazul în care Guvernul austriac va insista să-şi exercite abuziv dreptul de veto, România îşi va apăra interesul naţional şi va da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiţiei: „Dacă nu vom găsi o rezolvarea amiabilă, Austria va trebui să suporte pierderile înregistrate de ţara noastră”.

Austria a respins apelul Ursulei von der Leyen, care ceruse Vienei să-şi ridice veto-ul asupra admiterii României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, şi refuză în continuare admiterea României şi Bulgariei în Schengen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO