ZF 24

Premierul Marcel Ciolacu vine cu primele date despre bugetul pe 2024: Salarii mai mari cu 5% la bugetari, cu exceptia demnitarilor, alocări record pentru Investitii şi Educatie şi un deficit ţintă sub 5%

Marcel Ciolacu: Avem un buget istoric la  Educaţie, de 4,1 %, deci o mărire de 60% a bugetului pe educaţie. Trebuie să ţinem cont şi de faptul că avem fonduri europene prinse în PNRR şi în exerciţiul financiar actual de aproape 12 miliarde, în acest moment. Sunt cele mai mari investiţii în sistemul de educaţie, în şcoli, în toată infrastructura.

Marcel Ciolacu: Avem un buget istoric la Educaţie, de 4,1 %, deci o mărire de 60% a bugetului pe educaţie. Trebuie să ţinem cont şi de faptul că avem fonduri europene prinse în PNRR şi în exerciţiul financiar actual de aproape 12 miliarde, în acest moment. Sunt cele mai mari investiţii în sistemul de educaţie, în şcoli, în toată infrastructura.

Autor: Roxana Rosu

11.12.2023, 12:19 604

Premierul Marcel Ciolacu a anuntat luni că bugetul pentru 2024  va trece în această săptămână de Guvern şi va fi votat până la Crăciun şi în Parlament, mentionând că bugetarii vor avea o creştere de salarii de 5%, mai putin la demnitari, iar fondurile alocate pentru Investitii şi Educatiei vor fi un record.

Astfel, prin bugetul pe 2024 se alocă pentru investitii 7,3% din PIB, ”cel mai mare procent din istoria României”, potrivit premierului, iar pentru Ministerul Educatiei 4,1% din PIB, nivel istoric de asemenea.

„Avem un buget istoric la  Educaţie, de 4,1 %, deci o mărire de 60% a bugetului pe educaţie. Trebuie să ţinem cont şi de faptul că avem fonduri europene prinse în PNRR şi în exerciţiul financiar actual de aproape 12 miliarde, în acest moment. Sunt cele mai mari investiţii în sistemul de educaţie, în şcoli, în toată infrastructura”, a declarat Marcel Ciolacu.

Întrebat despre majorarea salariilor profesorilor, el a spus că va decide împreună cu liderii de sindicat în aceste zile. ”Era normal să aşteptăm să închidem întregul buget, să bugetez aceşti bani la Ministerul Educaţiei. Sunt ferm convins că vom avea împreună o situaţie corectă”.

Marcel Ciolacu a subliniat că niciun minister „nu pierde niciun ban”.

„Sunt ministere care au mai puţini bani, cele care au finalizat investiţiile şi au avut banii pentru cofinanţare anul acesta. Scriptic, ca şi procente, este Ministerul Economiei, dar e normal pentru că s-a desfiinţat Ministerul IMM-urilor şi Turismului. La Ministerul Transporturilor este o majorare consistentă, de 30%, avem o majorare şi la Ministerul Sănătăţi, aproape 26%. Este o majorare şi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi am ajuns la cifra de 12 miliarde de euro la Casa de Sănătate. Dar trebuie să găsim corect cum se cheltuiesc aceşti bani pentru că eu unul m-am săturat să văd la televizor breaking news că nu există bani de medicamente, că nu s-au plătit spitalele, că nu s-au plătit programele, când noi alocăm 12 miliarde de euro la CNAS. Vom vedea, trebuie în primul şi în primul rând digitalizare, să ştim foarte bine în timp real unde se cheltuie banii şi cum se gestionează banii. E una dintre priorităti, digitalizarea CNAS”.

În ceea ce priveşte deficitul bugetar, premierul a declarat că în 2024 acesta va fi cu minim 0,5% mai mic faţă de deficitul cu care o să închidem anul acesta şi va fi sub 5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO