ZF 24

Premierul Marcel Ciolacu: Va trebui să decidem dacă mentinem cota unică de impozitare, dar să fie cu adevărat unică, sau mergem în zona de impozitare progresivă. În acest moment cota unică nu mai există, sunt peste 500 de modificări legislative

Premierul Marcel Ciolacu: Va trebui să decidem dacă...

Autor: Roxana Rosu

23.11.2023, 12:43 619

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că în anul 2024 nu vor exista măriri sau modificări de taxe, dar a precizat că trebuie luată o decizie, pe termen mediu, dacă este mentinută cota unică de impozitare de 16% sau se introduce un impozit progresiv.

”România şi-a asumat în PNRR că va veni cu o reformă fiscală. Va trebui să decidem, împreună, pentru o perioadă medie, care este solutia cea mai bună: menţinem cota unică, dar să fie cotă unică, creând un mediu concurenţial corect pentru toată lumea, fără excepţii, şi să fie cea de acum, de 16%, să avem un TVA pe care să nu-l creştem, pentru că el aduce automat o scădere a creşterii economice şi o creştere a inflaţiei, şi toată lupta pe care am avut-o în ultimele luni să scădem la o singură cifră şi să ne propunem pe anul viitor o inflaţie de sub 5% la finalul anului, sau să mergem în zona de impozitare progresivă. Eu nu refuz niciuna dintre variante. Fiecare are şi plusuri şi minusuri”, a spus Marcel Ciolacu în deschiderea conferintei Forumul Dezvoltăm România.

Premierul a adăugat că România a avut cotă unică pentru o perioadă lungă de timp şi ea nu îi creează ”un disconfort”, dacă este cu adevărat cotă unică.

”În acest moment cota unică nu mai există. Sunt peste 500 de modificări legislative diverse, făcute de Parlament, de Guvern,  care pur si simplu au modificat cu totul filozofia creării Codului Fiscal”.

Marcel Ciolacu a subliniat că nu vor exista măriri de taxe în 2024, dar a spus că măsurile fiscale aprobate recent vor trebui dublate de reforma în sistemul bugetar şi lupta cu evaziunea fiscală.

”Marea mea provocare a fost dacă vom lua anumite măsuri pentru 2024 sau vom închide anul cu un deficit de aproape 7%, care automat în martie 2024 ar fi dus la intrarea întrâun blocaj privind fondurile europene”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO