ZF 24

Premierul interimar al Ungariei ingheata salariile si taie din pensii

Premierul interimar al Ungariei ingheata salariile si taie din pensii
05.04.2009, 14:37 23

Primul-ministru interimar al Ungariei, Gordon Bajnai, a pus la punct un plan anticriza ce cuprinde masuri precum inghetarea salariilor angajatilor din sectorul public si restructurarea sistemului de pensii, candva intangibil, scrie The Wall Street Journal.

Planul este destinat sa ajute Ungaria sa iasa din criza ce a debutat in luna octombrie, cand statul nu a reusit sa vanda obligatiuni pentru a-si finanta deficitul. Bajnai a optat pentru eliminarea unor masuri populare in randul contribuabililor, ce vizeaza cheltuielile publice, precum planul de pensii pentru cea de-a 13-a luna, instituit in 2003, ce oferea in fiecare an o pensie suplimentara.

Primul-ministru interimar va elimina aceasta plata optionala, pentru ca anumite tinte bugetare sa poata fi atinse. El va schimba de asemenea regulile cu ajutorul carora sunt stabilite bazele de majorare a pensiilor, legandu-le de rata de crestere estimata a Produsului Intern Brut.
“Acestea sunt aspecte pe partea de cheltuieli ce necesitau a fi revizuite. Ungaria nu beneficiaza de o alta alternativa”, a spus Mariann Trippon, analist la CIB Bank din Budapesta.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO