ZF 24

Prahova are la dispoziţie 277 milioane euro pentru tranziţia la economia verde

Prahova are la dispoziţie 277 milioane euro pentru...

Autor: Daniel Lazar

27.12.2022, 16:02 1197

Companiile şi administraţiile publice locale din Prahova vor putea accesa 277 de milioane de euro fonduri europene nerambursabile dedicate exclusiv judeţului, pentru a face faţă provocărilor economice şi sociale legate de tranziţia către o economie verde.

Finanţarea are la bază Planul Teritorial pentru o Tranziţie Justă (PTTJ) în Judeţul Prahova, elaborat de Consiliul Judeţean Prahova, în parteneriat cu mediul de afaceri şi alţi parteneri sociali. Lansarea, la nivel naţional, a Programului Operaţional Tranziţie Justă (POTJ) 2021-2027, a avut loc joi, 15 decembrie a.c., prin semnarea unei declaraţii comune între Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi cele 6 consilii judeţene în care se va implementa acest program.

„Prin POTJ, în Prahova vor fi create 1600 noi locuri de muncă, se vor înfiinţa 369 de întreprinderi noi şi vor exista noi capacităţi de energie verde de 34 MW. Întreprinderile mici şi mijlocii din judeţ, dar şi cele mari, pot beneficia de sprijin financiar substanţial pentru retehnologizare în vederea scăderii emisiilor de dioxid de carbon, pentru implementarea de proiecte care folosesc surse regenerabile de energie, pentru dezvoltarea economiei «verzi» şi pentru a crea noi locuri de muncă. De asemenea, prin intermediul acestui mecanism de finanţare, autorităţile publice vor avea la dispoziţie fonduri pentru creşterea eficienţei energetice, dezvoltarea unui transport ecologic şi îmbunătăţirea infrastructurii energetice. Prin PTTJ, sunt finanţate şi măsuri care privesc reconversia locurilor de muncă şi recalificarea oamenilor care vor fi afectaţi de măsurile de tranziţie justă. În plus, prin acest fond vor fi puse în practică şi proceduri de combatere a sărăciei energetice la nivelul populaţiei, urmând ca la nivelul autorităţilor centrale să fie stabilit în mod concret planul de măsuri”, a precizat Iulian Dumitrescu, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova.

Prahova, Hunedoara, Gorj, Mureş, Galaţi şi Dolj sunt judeţele care pot accesa acest fond european special, în valoare totală  de 2,14 miliarde de euro, pentru a realiza tranziţia către o economie mai prietenoasă cu mediul şi mai puţin poluantă. Prahova este singurul judeţ din Regiunea Sud-Muntenia cuprins în Programul Tranziţie Justă 2021-2027.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO