ZF 24

Portabilitatea ridica tensiunea pe piata de telefonie mobila: operatorii se bat in tarife pe clientii din celelalte retele

21.10.2008, 16:20 14

Cei mai mari jucatori de pe piata locala de telefonie mobila si-au anuntat astazi strategia comerciala de a atrage clienti din alte retele in contextul in care utilizatorii de servicii telecom isi pot schimba incepand de astazi furnizorul de servicii fara a-si pierde numarul de telefon. Portabilitatea numerelor este disponibila si pentru clientii cu abonament si pentru clientii cartelelor preplatite. Schimbarea furnizorului are un cost de 11 euro, care, in principiu ar trebui sa fie suportat de utilizatorul care isi transfera numarul dintr-o retea in alta. Tariful este incasat de compania care pierde clientul.

Cum operatorii care primesc clienti in retea au posibilitatea de a suporta partial sau integral acest tarif, strategia comerciala a companiilor de telefonie mobila s-a concentrat tariful perceput clientilor care vin din alte retele.

Vodafone, al doilea jucator de pe piata, a fost prima companie care si-a anuntat strategia: compania suporta integral, pana la finele anului, cei 11 euro pentru orice client cu abonament care vine in reteaua Vodafone de la un alt furnizor. Compania suporta integral si costul de 13 euro pentru clientii de telefonie fixa. Clientii prepay trebuie insa sa achite cei 11 euro daca doresc sa-si mute numarul din alta retea.

Orange, primul jucator de pe piata, a anuntat ca suporta integral costurile de transfer in propria retea a numerelor de telefon din alte retele, inclusiv pentru clientii de cartele prepay. Astfel, un client de servicii prepay de la orice alta companie de pe piata (Vodafone sau Cosmote) isi va putea transfera numarul in reteaua Orange fara a plati nicio taxa. Aceeasi situatie este valabila si pentru clientii serviciilor cu abonament. Orange nu a precizat pe ce perioada este valabila aceasta oferta, compania mentionand ca intentioneaza sa introduca pe viitor taxe, diferentiate intre abonati si utilizatori de cartele prepay, pentru transferul unui numar in reteaua Orange.

Cosmote, al treilea jucator de pe piata de telefonie mobila, a anuntat ca nu va percepe niciun cost abonatilor care vin in reteaua Cosmote pana la finele anului. Operatorul a precizat ca in aceeasi perioada va percepe o taxa de 11 euro clientilor care transfera un numar de pe o cartela preplatita in reteaua Cosmote, dar va returna aceasta suma clientului, sub forma de credit pe cartela. Astfel, la transferul unei cartele prepay in reteaua Cosmote, clientul prepay primeste un credit de 5 euro, urmand ca in lunile urmatoare sa mai primeasca, lunar, credit de 1,5 euro, pana la atingerea sumei de 11 euro.

Telemobil, operatorul retelei Zapp, a anuntat ca nu va percepe pana la finele anului nicio taxa pentru clientii cu abonament care vin in reteaua proprie. Zapp nu ofera deocamdata servicii prepay.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO