ZF 24

Polonezii de la Tymbark primesc ajutor de stat de 2,5 mil. euro pentru extinderea producţiei la Vălenii de Munte

Polonezii de la Tymbark primesc ajutor de stat de 2,5...

Autor: Dana Ciriperu

08.05.2014, 18:57 466

Producătorul polonez Tymbark Maspex, care deţine două fabrici în Vălenii de Munte (judeţul Prahova), va primi un ajutor de stat de 2,55 mil. euro pentru o investiţie de aproape 6 mil. euro în localitatea prahoveană, proiect care va crea 50 de locuri de muncă, potrivit datelor publicate pe site-ul mbuget.gov.ro.

Proiectul de investiţii, care a primit undă verde pentru ajutorul de stat la începutul lunii aprilie, vizează extinderea producţiei grupului polonez pe segmentul biscuiţilor şi al pişcoturilor, potrivit sursei citate.

Krzysztof Grabowski, preşedintele con­siliului de administraţie al Tymbark Maspex, spunea anterior pentru ZF că bugetul de investiţii al companiei în acest an este de 6 milioane de euro, dar nu a oferit date despre ajutorul de stat. Şeful Tymbark arăta că investiţiile din acest an vor fi direcţionate către bran­dului Salatini - lider pe segmentul crackers.

Tymbark, unul dintre cei mai mari investitori polonezi din economia locală, a intrat pe piaţă în 1996 sub numele de La Festa International, rebrandingul fiind realizat în 2006. De atunci, grupul a făcut mai multe achiziţii. Tymbark Maspex a achiziţionat activele producătorului de paste făinoase Arnos din Oradea în urmă cu şase ani, iar anul trecut a cumpărat brandurile de snackuri Salatini, Capollini, Tismana şi Rollini d’Oro de la Pan Group Craiova, dar şi liniile de producţie ale acestora.

Pe această categorie, evaluată la 200 mil. lei (45 mil. euro), brandurile Tymbark concurează cu Toortitzi şi Taralli din portofoliul companiei Alka, cu Covrigi de Buzău produşi de Boromir, dar şi cu mărcile internaţionale Lays ( PepsiCo) sau Chio (Intersnack).

Producătorul polonez a avut afaceri de 68 mil. euro în 2013. Tymbark este unul dintre cei mai mari exportatori de băuturi răcoritoare şi alături de giganţii Coca-Cola HBC România şi Quadrant Amroq Beverages, îmbuteliatorul PepsiCo în România realizează circa 60% din exporturile de băuturi răcoritoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO